Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Бијелом Пољу: Реализацијом пројекта регулације Лима и Грнчара рјешавамо вишедеценијски проблем грађана у четири општине

Објављено: 20.09.2019. 22:31 Аутор: мпрр

MPRRРеализацијом Пројекта регулације Лима и Грнчара створиће се услови за извођење капиталних инфраструктурних радова на изградњи вишенамјенских обалоутврда на Лиму и Грнчару, а чији се почетак очекује већ током наредне године.


Тиме ће се ријешити вишедеценијски проблеми са поплавама, сачувати водотоци,   заштитити становништво, земљиште и објекти, а уједно добити модерна шеталишта и амбијент уз ријеку у четири општине на Сјеверу. 


Како је данас саопштено на представљању пројекта у Општни Бијело Поље, за овај пројекат од капиталне важности за општине – Бијело Поље, Беране, Плав и Гусиње опредијељено је око 20 милиона еура.   

 

Припрему пројектне документације реализовало је Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком, а финансирана  је из бесповратних средстава Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) и Специјалног фонда за климатске промјене (СЦЦФ), а у оквиру регионалног пројекта „Управљање сливом ријеке Дрине на Западном Балкану“.


Овај пројекат је данас представљен у Општини Бијело Поље, у присуству потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића, шефа канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору г-дин Емануела Салинаса, као и предсједника општина.

Потпредсједник Симовић је изразио задовољство што данас сви заједно свједоче о прогресу овог пројекта од изузетног значаја за ове четири општине.

„Уредићемо корита ријека Лим и Грчара. Заштитићемо се од поплава и сачуваћемо имовину наших грађана. Сачуваћемо пољопривредно земљиште и заштитити га од трајног губитка. То је наш ограничени ресурс и морамо га чувати. Градићемо инфраструктуру, видјели сте какву, која ће имати своје посебне вриједности, амбијенталне, туристичке и рекреативне“, казао је Симовић истичући да је у питању мултифункционални пројекат са којим Влада показује одлучност да рјешава питање заштите животне средине“, поручио је Симовић додајући да сви заједно морају подизати свијест о важности заштите околине.

MPRRMPRR

И ове анимације ће бити стварност

 

Он је истакао да Влада Црне Горе у сарадњи са СБ реализује бројне пројекте у многим областима, а који су имали велике ефекте по економију и развој црногорског друштва, али да је лично био посебно посвећен реализацији овог пројекта, уважавајући домете свих осталих, јер Регулација Лима и Грнчара има вишеструку вриједност.

„Деценијама смо свједочили да оно што треба да буде предност и шанса у сваком граду, а то је излазак на ријеку, контакт са ријеком, била је, нажалост, изазов и казна. Због бујичних ријека, свједочили смо поплавама, одношењу плодног земљишта, уништавању имовине и великим штетама причињеним становништву. То су разлози што смо у претходним комуникацијама са партнерима из Свјетске банке, а уз подршку у првој фази пројекта, бесповратних средстава ГЕФ и СЦЦФ настојали и успјели да добијемо значајна средства на нивоу регионалног пројекта, која смо опредијелили за припрему овог пројекта“, казао је Симовић, додајући да вјерује да ће до краја новембра бити завршен Главни пројекат за реализацију инфраструктуре коју смо видјели на анимацијама.

„Анимације које смо видјели сјутра треба да буду стварност, слике у Бијелом Пољу, Гусињу, Плаву, Беранама, али и у Андријевици која има тренутно имовинске проблеме и потребу експропријације, али ћемо у склопу овог пројекта дефинисати одређене активности које ће бити од важности за грађане и у  тој општини.

Овим пројектом, у Гусињу ће регулацијом бити обухваћено 5,5 км тока Грнчара, зашта ће бити издвојено 6,7 милиона еура. У Плаву ће се регулисати Лим у дужини од 2,2 км и уложити 2,6 милиона еура. Пројекат регулације Лима у Беранама ће промијенити урбано језгро овог града у дужини 1,6 км, у шта ће бити инвестирано 2,5 милиона еура. У Бијелом Пољу изградња лијеве обалоутврде Лима у дужини од 600 метара, инвестираће се 1,6 милиона еура.   

Симовић је позвао све присутне на сарадњу како би се процедуре испоштовале у роковима и радови почели у планираној динамици.

MPRRMPRR

СБ: Проблем ће бити окренут у шансу за развој 

Шеф Канцеарије СБ Шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас казао је да је посебно инспирисан идејом пројекта која нешто што је проблем, какви су ризици од поплава, нешто што је проблем може окренути у корист и шансу за развој. Рјешавањем ризика од поплава, кроз овај пројекат, унаприједиће се могућности за пољопривредну производњу, туризам и бољи квалитет живота грађана у овим општинама. Захвалио се тиму који је радио на пројекту, Влади Црне Горе, посебно потпредсједнику Симовићу који је, како је казао, уложио значајан труд да пројекат успије.

Предсједник Општине Бијело Поље, као домаћина, Петар Смоловић истакао је да је Лим до сада представљао опасност, односно ријеку која је плавила и стварала проблеме. „Зато је ово значајан моменат за читав сјевер, јер Лим постаје потенцијал и шанса, прије свега за развој пољопривреде у оним зонама, гдје ће се направити заштита од плављења, рекао је он. Смоловић је подсјетио да ће са завршетком пројекта изградње Колектора за пречишћавање отпадних вода, Бијело Поље имати чисту и еколошки заштићену ријеку. А да се регулацијом корита и изградњом шеталишта добија излаз града на воду.

“Посебно важно за Бијело Поље што ћемо уредити централну зону града и створити модерну амбијенталну цјелину која ће у потпуности трансформисати изглед Бијелог Поља, јер ће изаћи на ријеку.

И предсједници осталих општина исказали су задовољство реализацијом пројекта који ће ријешити бројне проблеме на територији њихових општина и исказали спреност да максимално томе допринесу.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?