Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Велики успјех Црне Горе у арбитражном поступку против Олега Дерипаске

Објављено: 16.10.2019. 20:36 Аутор: МЕК
Инвестициони арбитражни поступак између г. Олега Дерипаске и Црне Горе коначно је окончан 15. октобра 2019. године, када је поступајући арбитражни трибунал странкама доставио своју коначну одлуку.

Таквом одлуком, арбитражни трибунал је једногласно утврдио да билатерални споразум о заштити страних инвестиција који је закључен између Савезне Републике Југославије и Руске Федерације, није примјенљив на Црну Гору. Стога, арбитражни трибунал се огласио у потпуности ненадлежним и одбио да даље одлучује о тужбеним захтјевима г. Дерипаске. Арбитражни трибунал је, додатно, одредио да г. Дерипаска Црној Гори надокнади све трошкове арбитраже и правног заступања које је Црна Гора до сад сносила у овом поступку.

Г. Дерипаска је овај арбитражни поступак покренуо децембра 2016. године тврдећи да је Црна Гора прекршила више обавеза садржаних у поменутом споразуму о заштити страних инвестиција. Иако није била опредијељена тачна вриједност спора, претходно је најављивано да ће бити захтијевана накнада штете не мања од 600 милиона еура. Доношењем коначне одлуке у овом поступку, Црна Гора је у потпуности побиједила потпуно неосноване аргументе г. Дерипаске, и тиме однијела још једну у низу побједа против г. Дерипаске и његових компанија.

Подсјећања ради, ово је био трећи арбитражни поступак покренут против Црне Горе у вези са приватизацијом, пословањем и стечајем КАП-а. Претходна два поступка је покренула кипарска компанија г. Дерипаске, ЦЕАЦ Холдингс Лимитед, при чему један по основу билатералног споразума о заштити страних инвестиција између Србије и Црне Горе и Републике Кипар, а други по основу Уговора о поравнању из новембра 2009. године.

У оба таква поступка поступајући арбитражни трибунали су одбијали ЦЕАЦ-ове захтјеве и досудили Црној Гори трошкове поступка. ЦЕАЦ и даље одбија да добровољно исплати износе на које је обавезан поменутим арбитражним одлукама, и опструира судске поступке кроз које Црна Гора покушава принудно да наплати своја потраживања.

Арбитражни трибунал у поступку против г. Дерипаске чинили су предсједавајућа Јеан Калицки, и ко-арбитри Бригитте Стерн и Зацхарy Доуглас QЦ.

Црну Гору су заступали адвокатска канцеларија Моравчевић Војновић и партнери АОД (у сарадњи са Сцхöнхерр) из Београда (адвокати Славен Моравчевић, Јелена Безаревић Пајић, Тања Шумар и Вања Тица) и Давид Паwлак из Варшаве и Вашингона. Тужиоца су у овом поступку заступали Егоров Пугинскy Афанасиев & Партнерс (Москва), проф. Гуглиелмо Вердираме и др Кате Парлетт (Лондон) и Хецате Легал Адвисорy ЛЛЦ (Москва).

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?