Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић и гувернер Жугић у Вашингтону: Одржани састанци са званичницима ММФ-а и Свјетске банке

Објављено: 18.10.2019. 20:41 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Првог дана годишњих састанака Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке, који се одржавају у Вашингтону, црногорска делегација, коју предводе министар финансија, г. Дарко Радуновић и гувернер ЦБЦГ, г. Радоје Жугић, састала се са потпредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију, Сирилом Милером, извршним директором у Свјетској банци, Куном Давидсеом и шефом Мисије ММФ-а за Црну Гору, Сирикантом Сесхадријем.

На састанцима је било ријечи о макроекономским и фискалним кретањима у Црној Гори, а посебно о снажном економском расту, чији су главни покретачи инвестициона потрошња и извоз туристичких услуга. Такође је било ријечи о испуњењу приоритетних акција за добијање другог дијела гаранције Свјетске банке Црној Гори, за развојну политику (ПБГ2), као важног инструмента диверзификације извора рефинансирања јавног дуга. Заједнички је констатовано да је потребно убрзати све активности, како би ПБГ2 била одобрена до краја текуће године. 

Потпредсједник Свјетске банке Сирил Милер је честитао Министарству финансија на веома успјешној емисији еурообвезница у циљу рефинансирања дијела јавног дуга у 2020. години, као и на напретку оствареном у реализацији свих пројеката које Свјетска банка финансира у Црној Гори, нарочито пројекта управљања индустријским отпадом.

Гувернер Жугић је презентовао саговорницима најновије индикаторе пословања банака у Црној Гори. Уз трендове раста активе, кредита, депозита и капитала, банкарски систем карактерише профиталбилност и историјски минимална вриједност неквалитетних кредита, који су, на крају септембра текуће године, износили 4,67%. „У наредном периоду, ЦБЦГ биће фокусирана на имплементацију  провјере квалитета активе банкарског система (АQР), даље унапређење регулативе, снажење супервизије и модернизацију платног система“, нагласио је гувернер Жугић.

Потпредсједник Милер честитао је ЦБЦГ на значајном успјеху који је остварен у лијечењу рањивих банака. 

Делегација је одржала састанак и са шефом Мисије ММФ-а за Црну Гору Сирикантом Сесхадријем, који је такође поздравио веома успјешну емисију еурообвезница, која је привукла велики број инвеститора из различитих земаља свијета. Сесхадри је истакао важност наставка спровођења структурних реформи у области пореске политике, на тржишту рада, кроз доношење новог закона, као и на плану оптимизације броја запослених у јавној управи.

Шеф Мисије ММФ-а је поздравио напредак који је ЦБЦГ постигла у испуњењу препорука ММФ-а и недавно усвојене макропруденционе мјере које је ЦБЦГ донијела са циљем даљег одржавања стабилности финансијског система и очувања одрживог нивоа финансирања физичких лица. Посебно су похваљене реформе које је ЦБЦГ спровела у јачању институционалног оквира и капацитета за превенцију прања новца и финансирања тероризма. Дата је пуна подршка напорима ЦБЦГ да, у овој области, пређе на супервизију на бази ризика. Похваљена је иницијатива ЦБЦГ да имплементира кључну препоруку ФСАП-а – процјену квалитета актива (АQР) свих банака, као и доношење кључних закона (закона о кредитним институцијама, санацији кредитних институција и о заштити депозита), којима се регулаторни оквир који уређује финансијска тржишта значајно усклађује са најбољом праксом ЕУ.

Током првог дана боравка у Вашингтону, наша делегација одржала је и низ састанака са представницима неколико међународних банака и рејтинг агенција.

Министарство финансија
Централна банка Црне Горе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?