Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Гувернер Жугић и министар Радуновић на састанцима у Вашингтону

Објављено: 19.10.2019. 16:16 Аутор: Министарство финансија
Делегација Црне Горе коју предводе гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и министар финансија Дарко Радуновић наставила је годишње састанке са представницима Међународног монетарног фонда.

На састанку са Таом Зангом, замјеником извршне директорице ММФ-а, гувернер Жугић је презентовао стање у банкарском систему и истакао да је рјешавањем рањивости из претходног периода ојачана финансијска стабилност и да је већина банкарских индикатора на највишем нивоу икада. Такође, упознао је гдина Зенга да се очекује скоро усвајање новог сета законске регулативе у домену банкарског система, као и да је донијета нова подзаконска регулатива у домену спречавања прања новца и да је тај дио одговорности Централне банке Црне Горе значајно унапријеђен.

Министар Радуновић је истакао наставак тренда снажног економског раста и смањења незапослености, што је, између осталог, допринијело и расту буџетских прихода. Навео је да се истовремено спроводе мјере на примјени  стратегије управљања јавним дугом, у оквиру којих је остварен успјех са посљедњом емисијом еурообвезница, као и мјере на смањењу буџетског дефицита, који је ове године предвиђен на нивоу испод 3% БДП-а. 

Гдин Зенг је истакао да се реформе у банкарском систему одвијају у правом смјеру и да у наредном периоду акценат треба да буде на имплементацији нових прописа. Такође је навео да наставак структурних реформи и инвестиције у људске ресурсе и инфраструктуру имају велики значај за даљи економски раст и обезбјеђење фискалне одрживости.

Делегације се сусрела и са извршним директором Белгијско-холандске конституенце ММФ-а Ентонијем Деланојем, коме су презентовани резултати у фискалном и финансијском сектору. Деланој је истакао задовољство наставком позитивних трендова у Црној Гори.

Такође, делегација је одржала састанке са представницима одјељења за фискална питања, монетарна питања и тржиште капитала и статистику, током којих је разговарано о пројектима техничке помоћи Министарству финансија и Централној банци Црне Горе, важних у процесу даљег провођења структурних реформи у земљи.

Министарство финансија
Централна банка Црне Горе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?