Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић - Гарајев: Слиједи потписивање програма о сарадњи министарстава културе Црне Горе и Азербејџана

Објављено: 26.10.2019. 17:17 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић сусрео се данас у Бакуу са министром културе у Влади Републике Азербејџана Абулфасом Гарајевим.

Током сусрета, разговарано је о могућностима јачања сарадње двије државе на плану културе, будући да су билатерални односи Црне Горе и Азербејџана пријатељски и садржајни.

У том погледу, министри Богдановић и Гарајев констатовали су како су задовољни чињеницом да је дошло до интензивирања сарадње измедју институција културе. То се, како је наглашено, прије свега односи на заједнички рад Националне библиотеке Црне Горе "Ђурђе Црнојевић" и Националне библиотеке Азербејџана у оквиру Конференције европских националних библиотека, те Црногорске кинотеке и азербејџанског Давлат филм фонда.

Данашњи саговорници посебно су истакли значај рада Културно - економског центра Азербејџана у Подгорици, нагласивши како постоји обостран интерес да у том садржају убудуће буду још чешће организовани разнородни програми из области културе.

Министар Богдановић казао је како је досадашња сарадња добра основа за наредни период, упутивши министру Гарајеву позив да посјети Црну Гору, те да том приликом, како је додао, буде потписан и Програм о сарадњи министарстава културе двије државе.

Министар Гарајев истакао је како подржава поменуту иницијативу, предлажући да приликом његове посјете Црној Гори буде детаљније конципиран програм заједничких активности у области културе. Такође је истакао и да му је изузетно драго што су азербејџански умјетници у све већем броју заступљени у Црној Гори и изразио очекивање да црногорски умјетници буду што више присутни на азербејџанској културној сцени.

Министар Богдановић говорио је и о сарадњи на плану афирмације културне баштине двије државе. Он је казао како упис азербејџанског ћилима на УНЕСЦО листу нематеријалне баштине може бити корисно искуство и за Црну Гору, тим прије јер постоји иницијатива за кандидовање израде бихорског ћилима на поменуту листу.

У том контексту, министар Гарајев казао је како би у Музеју ћилимарства у Бакуу могла бити уприличена презентација бихорског ћилима, при чему су субјекти из Азербејџана у потпуности спремни да пренесу искуства у вези са процесом кандидатуре својих ћилима на УНЕСЦО листу.

Током разговора, закључили смо да постоји изузетан простор за јачање сарадње у области културе. Од посебног је значаја што су први кораци на том плану већ направљени, али вјерујем да раздобље интензивних активности тек предстоји. У том правцу, министру Гарајеву сам предложио да током његове посјете Црној Гори потпишемо Програм сарадње наших министарстава културе, чиме би и формално започели широку сарадњу - почев од неких заједничких заната који припадају нематеријалној баштини обје државе, све до филма, књижевности и других области - изјавио је министар Богдановић.

Састанку је присуствовао и Жељко Радуловић, отправник послова у канцеларији Црне Горе у Републици Азербејџан.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?