Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић положио камен темељац Куће маслина: У Бару се вриједно ради и уз подршку Владе Бар иде путем напретка

Објављено: 29.10.2019. 19:23 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

„У Бару се вриједно ради, у Бару постоји јасна визија развоја на добро свих грађана, у Бару се препознаје лидерство и тимски дух менаџмента локалне управе. У Бару, као и у другим општинама, видљива је подршка Владе Црне Горе“, оцијенио је данас потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић поводом обиљежавања почетка радова на изградњи Куће маслина у Старом Бару.

Потпредсједник Симовић, заједно са предсједником Општине Бар Душаном Раичевићем, предсједником Друштва маслинара Бар Чазимом Алковићем и предсједником НВО Маслинијада Суљом Мустафићем положио је камен темељац за Кућу маслина, у чију изградњу и опремање ће Влада Црне Горе уложити више од миллион еура.

“Кућа маслина биће кућа свих црногорских маслинара”, оцијенио је потпредсједник Симовић истичући да је овај пројекат одговор на реалне потребе и маслинара и сектора маслинарства у Црној Гори, са вишеструктим ефектима по очување и промоцију вјековне традиције маслинарства, али и развој Бара, туристичке понуде и уопште имиџа Црне Горе.

“У Кући маслина ће се производити и паковати уље по европским стандардима, затим, одржавати радионице, семинари, обуке маслинара, угоститеља и потрошача. За туристе, који током читаве године посјећују Стари Бар, биће изграђен и опремљен продајни и изложбени простор, који ће допринијети промоцији црногорског маслинарства и осталих препознатљивих сектора пољопривреде овога краја”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је навео да сваки пољопривредни сектор има специфичне потребе, захтјеве и претпоставке за успјешан рад, али да су бројне потребе које пољопривредници не могу могу задовољити индивидуалним напорима и улагањима. “Један дио задовољавају кроз рад удружења, а стручне, савјетодавне и административне потребе у мрежи Савјетодавних служби Министарства и Агро бизнис центара. Због тога и због реалних очекивања у појединим секторима покренули смо пројекте: Кућа меда у Даниловграду – кућа свих пчелара, Кућа воћа у Андријевици – кућа свих воћара, Кућа пољопривреде у Бијелом Пољу – кућа свих пољопривредника Сјевера и Кућа маслина овдје у Старом Бару – кућа свих маслинара чији почетак изградње обиљежавамо дана”, поручио је Симовић.

“Ово су куће наших вриједних пољопривредника у којима ће моћи добити све што им је потребно за њихов бизнис: и нова знања и савјете и размјену искустава и унаприједити конкурентност својих производа”, поручио је Симовић.

Према ријечима Симовића, природно је и праведно да се Кућа маслина гради управо у Бару, који се налази у средишту, између Улцињског и Бококоторског маслинарског региона. Поред географског, како је казао, бројни су и други разлози који су опредијелили да Кућа маслина буде у Бару, од највећег броја маслина на подручју те општине, Старе маслине, дуге традиције манифестације Маслинијаде, бројних маслинара који баштине богату традицију, знање и искуство, али и енергију за нове искораке, као и постојања могућности образовања у пољоприредној струци, у средњој пољопривредној школи и огранку БТФ-а.

Раичевић: Кућа маслина унаприједиће туристичку понуду Бара

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић оцијенио је да почетак изградње Куће маслина у Старом Бару, “мјесту гдје се сусрећу историја и традиција, заједно са нашом перспективом и будућношћу, дуго очекивани и жељени пројекат који доказује јасну политику Владе о равномјерном развоју Црне Горе.

Раичевић је истакао да ће пројекат унаприједити комплетну туристичку понуду Бара, представљајући спону између туризма и пољопривреде, односно маслинарства као најзначајније гране пољопривредне града Бара и туристичке понуде. “Реализација овог пројекта је начин да вратимо дуг нашим прецима који су покренули маслинарство у Бару и у аманет нам оставили стабла старија од 2.000 година”, казао је Раичевић.

За предсјендика Општине, посебно је значајна чињеница то што се све више младих људи одлучује да започне сопствени бизнис у овој области, да ревитализације старе и подигне младе засаде маслина, што је, како је казао, највећи добитак ове Куће маслина. Подсјећајући на значај породице Никочевић која је, како је рекао, вјековима вриједно и посвећено чувала најстарије стабло маслине, Раичевић је навео да данас започиње нова епоха маслинарства у Бару, која ће кроз Кућу маслина имати свијетлу будућност.

MPRR

Маслинари захвални

Предсједник Друштва маслинара,  највеће маслинарске организације у Црној Гори, која броји више од 800 чланова, Ћазим Алковић исказао је захвалност за обнову барског и црногорског маслинарства Министарству пољопривреде и министру Симовићу. Он је додао да је и Општина, препознајући потенцијал маслинарства, дала додатни импулс развоју ове гране. Алковић је истакао да је Друштво маслинара активно учествовало у планирању пројекта Куће маслина  и у том дијелу се захвалио Симовићу што им је указао повјерење и био, како је рекао, спреман да уважи потребе и очекивања барских маслинара.

На црногорским, посебно барским маслинарима је да заједно са Министарством пољопривреде  и Општином организују функционисање Куће маслина,  како би на најбољи начин валоризовали све њене расположиве капацитете и учинили је самоодрживом”, казао је Алковић.

Предсједник НВО Маслинијада Суљо Мустафић оцијенио је да је данас празник маслинара. “Почетак градње Куће маслина је велико признање за напоре и ентузијазам свих који су од самог почетка, а то је прије 18 година, основали Друштво маслинара и покренули манифестацију Маслинијаду. Наша жеља је била да ревитализујемо маслинарство, да на нови и модернији начин приступимо развоју, обновимо старе маслињаке и засадимо нове. Да ревитализујемо Стари Бар и вратимо му оно што му припада као језгру мултиетничког и мултикултурног насљеђа Црне Горе. Поносни смо на све што смо остварили”, казао је Мусфатић истичући да се не би успјело да није било ентузијазма свих заједно, воље челника Општине Бар, али и несебичне подршке Министарства пољопривреде, као и лично министра Симовића током свих тих година.

Обиљежавању почетка градње овог објекта присуствовао је и директор Управе јавних радова Решад Нухоџић.

Након успјешно спроведених поступака јавних набавки од стране Управе јавних радова, Кућу маслина градиће предузеће “Бомбетон”, према рјешењу пројектантске куће Архинг Инжењеринг.

Извођач се уговором обавезао да радове заврши у року од десет мјесеци од дана увођења у посао. 

Симовић позвао извођаче радова да поштују уговорене рокове

Потпредсједник Владе позвао је извођача радова на Кући маслина да не прекорачи уговорени рок, да се на вријеме заврше грађевински радови, како би се могло ући у опремање Куће маслина и обезбиједио одржив бизнис модел који ће гарантовати стварање нове вриједности и отварање нових радних мјеста.

Симовић је овом приликом позвао и друге извођаче радова на пројектима гдје има застоја, као што је у случају Куће воћа у Андријевици да убрзају извођење радова, како се не би уговори раскидали, активирале дате гаранције и наплатили уговорени пенали.

Симовић са руководством општине: Охрабрујући резултати

На састанку са предсједником Општине Душаном Раичевићем и сарадницима, на коме је одржна презентација резултата и планова, потпредсједник Симовић је изразио задовољство јасном визијом развоја и тимским духом локалне самоуправе, који Бар воде путем развоја.

Истакао је охрабрујућим резултате у повећању изворних буџетских прихода од 27 одсто. Охрабрујући је и раст од 10 одсто броја туриста у односу на прошлу годину.

Симовић је на сатанку указао на потребу да у врху приоритета локалне управе мора бити побољшање водоснабдијевања на цијелом подручју општине, као и питање пречишћавања отпадних вода.

Потпредсједник је похвалио опредијељеност локалне управе да убрза валоризацију непокретности у складу са планским документима, то че, како је оцијенио, бити услов за развој нових туристичких капацитета – Маљевик, Чањ и други. 

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЈ1ВбЈе

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?