Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежен Дан ЦНП: Министарство културе ће остати посвећено подршци позоришној дјелатности

Објављено: 02.11.2019. 02:00 Аутор: Министарство културе
mkuУ Подгорици је вечерас одржана свечаност поводом Дана Црногорског народног позоришта.

У оквиру програма, уприличена је и додјела признања, након чега је услиједио и комад “Мјесец дана на селу” Македонског народног театра, којим је уједно окончано овогодишње издање Бијенала црногорског театра.

Обраћајући се присутнима, министар културе Александар Богдановић упутио је честитке руководству и запосленима у Црногорском народном позоришту.

Он је посебно нагласио како га радује што је вечерас проглашен и најбољи савремени драмски текст, и то након јавног конкурса, при чему је покровитељ награде било Министарство културе.

Желим посебно нагласити да ме радује што овај Дан Црногорског народног позоришта дочекујемо не само за запаженим активностима овог театра, већ и са амбициозним плановима - који кореспондирају са његовим значајем у данашњим оквирима, не само црногорске, већ и регионалне позоришне сцене. А тај је значај грађен и стицан годинама и декадама - и бројни су људи који су за њега заслужни. Стога и ова прилика посебно обавезује да се сјетимо свих њих - и оних који стоје иза повоја Црногорског народног позоришта и оних који су га дословце дизали из пепела, али и вас - који данас настављате да доприносите овој институцији, а тиме и црногорској умјетности - нагласио је Министар.

Министар Богдановић казао је и како Министарство културе на конкретне начине пружа пуну подршку позоришној дјелатности у Црној Гори.

mkuМинистарство културе ове је године и покровитељ награде намијењене побједницима петог јавног конкурса за савремени драмски текст у Црној Гори. На тај начин, прије свега, тежили смо да пошаљемо поруку како је посебно важно да, изузев класичних и постојећих текстова, стимулишемо рецентно драмско стваралаштво. Јер без таквог приступа, сигуран сам, тешко можемо говорити о видљивијој подршци државе драматургији - која на овим просторима има снажан потенцијал. Стога, наша је амбиција да у највећој мјери допринесемо да тај потенцијал буде преточен у текстове, у комаде на којима ће почивати модерна црногорска позоришна сцена - и то не само овдје, већ и на другим позорницама широм наше државе. С тим у вези, а поводом овог свечаног датума, могу најавити да ће Министарство културе у наредном периоду посебно водити рачуна о позоришној дјелатности, јер напредак на том плану наш је заједнички интерес - рекао је он.

Према одлуци стручног жирија, овогодишњу награду за најбољи савремени текст добили су аутори текста "Успавани" Мирјана Медојевић и Илија Ђуровић, којима је на вечерашњој свечаности признање уручио министар Богдановић.

Током свечаности, велика награда ЦНП за најзначајнији умјетнички резултат додијељена је Андрију Жолдаку, редитељу представе “Иванов”. Изузев тога, додијељене су и годишње награде ЦНП, а овогодишње добитнице су глумице Сања Вујисић и Жана Гардашевић Булатовић.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?