Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОБИЉЕЖАН ДАН ЈУ ЗАВОД „КОМАНСКИ МОСТ“ И ЗАВРШЕТАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ

Објављено: 13.11.2019. 14:36 Аутор: мрсс
ЈУ Завод “Комански мост” јуче је свечано обиљежила 43 године постојања и успјешног рада. У протеклом периоду ова установа је била други дом за више од 300 корисника, од којих су неки становници Завода од његовог оснивања. То је уједно била и прилика да се озваничи завршетак реконструкције ове јавне установе, вриједне 1,3 милиона еура. 

У Заводу је тренутно смјештено 112 корисника и једина је установа ове врсте у држави. Завод је свој значајни јубилеј дочекао са пуно бољим условима за рад након потпуне реконструкције зграде и набавке опреме и намјештаја у коју је уложено више од 1,3 милиона еура. 

mrss

Наиме, Министарство економије је у сарадњи са КфW банком реализовало "Програм енергетске ефикасности у јавним зградама и ЈУ „Комански мост“ обухваћена је низом промјена. 

Министар рада и социјалог старања Кемал Пуришић казао је да су имплементацијом наведеног програма унапријеђени стандарди смјештаја у овој установи, испунивши одређене нормативе и стандарде за пружање услуге смјештаја одраслих и старих лица са инвалидитетом, што је резултирало добијањем лиценце за обављање дјелатности из области социјалне заштите, коју је овој установи издало Министарство рада и социјалног старања.
„Политика Владе и даље ће бити све ефикаснија заштита лица са инвалидитетом, и у том смислу у наредном периоду, подстицат ћемо развој услуга које су неопходне овим лицима. У складу са наведеним у току је израда Плана трансформације ове установе са циљем смањења броја корисника кроз развој услуга становање уз подршку, мала групна заједница, помоћ у кући и др.“, рекао је Пуришић.

Министар је навео се у циљу адекватне заштите свакодневно спроводе активности у циљу оснаживања корисника. 
„То су радно-окупационе активности, подршка у остваривању контаката са породицом и другим лицима важним за корисника, развој вјештина и знања потребних за живот ван смјештаја и релаксацију и рекреацију“, казао је Пуришић.

mrss

Генерални дирекор Директората за енергетску ефикасност у Министарству економије Марко Радуловић рекао је да су радови у ЈУ Завод “Комански мост” изведени крајем прошле и почетком ове године. 
„Радови на примјени мјера енергетске ефикасности обухватили су постављање термо и хидроизолације на крововима, постављање термоизолације на фасади, замјену фасадне браварије, увођење система гријања и хлађења, увођење централизованог система за припрему санитарне топле воде, са соларним колекторима, замјену свјетиљки, реконструкцију дијела санитарних чворова, молерај и замјену подних облога“, навео је Радуловић.

Директор Завода Васељ Душај казао је да су овом реконструкцијом унапријеђени стандарди смјештаја корисника у установи, те да има корисника који су 100 одсто непокретна лица, 100 одсто слијепа лица, затим лица са најтежом интелектуалном ретардацијом. 

„Живот се одвија овдје 24 сата дневно и корисници заслужују боље услове боравка у овој установи“, закључио је Душај. 



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?