Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на Генералној конференцији УНЕСЦО: Солидарност и заједнички рад да буду темељ будућег функционисања

Објављено: 18.11.2019. 20:01 Аутор: Министарство културе
mkuМинистар културе Александар Богдановић предводи црногорску делегацију на 40. Генералној конференцији УНЕСЦО у Паризу.

Првог дана конференције, министар Богдановић обратио се током пленарне сесије Генералне конференције, током које је поновио посвећеност Црне Горе темељним принципима организације и захвалио на сарадњи оствареној у овом мултилатералном оквиру.

Министар Богдановић је у излагању позвао на даље јачање сарадње и координације међу чланицама организације, али и са другим међународним организацијама. Посебно је издвојио потребу координације на пројектима посвећеним јачању владавине права, те остваривања мјерљивих резултата на плану слободе медија, сузбијања нелегалног кријумчарења културних добара.

Министар Богдановић је посебно подсјетио да се ове године обиљежавају четири деценије од разорног земљотреса у Црној Гори – нагласивши притом улогу коју је УНЕСЦО имао у процесу подршке и санације посљедица.

Ове године, са великом тугом сјећамо се разорног земљотреса који је прије 40 година погодио црногорско приморје. Том приликом страдала је 101 особа, бројне породице су привремено исељене, а немјерљиве штете причињене су на културном насљеђу. Но, ипак, тај немили догађај не изазива само негативна осјећања, већ подсјећа и на дирљиве моменте солидарности, помоћи и емпатије, као и помоћ УНЕСЦО. Разорни земљотрес је скренуо пажњу свјетске јавности на Природно и културно-историјско подручје Котора, које је тада и уписано на УНЕСЦО листу- рекао је он.

Министар Богдановић истакао је како глобална солидарност и данас мора бити кључ у борби са посљедицама сукоба и сиромаштва, посебно наглашавајући подршку и улогу УНЕСЦО у адресирању глобалних изазова.

Вјерујем да солидарност какву је Црна Гора осјетила прије 40 година, данас треба да буде примијењена у случају неких других држава, чији су народи суочени са исељавањем, избјеглиштвом, сиромаштвом и изузетно тешким условима живота. На овом мјесту желим да подсјетим како је угрожена свјетска и национална материјална и нематеријална баштина, те апелујем на УНЕСЦО да, као дио система Уједињених нација, заједничким снагама стварамо услове за санирање тих посљедица – ако их већ не можемо предуприједити. Вјерујем да ће реформа Организације, која је у току, бити и повратак на суштину и заједничке, изворне вриједности, из којих је и настао УНЕСЦО и које нас више од 70 година уједињују у стандардима и програмима. Зато желим исказати и посебно задовољство што данас као битан механизам сарадње имамо и Агенду 2030 за одрживи развој, којом су јасно препознате све области и питања из сфере образовања, науке и културе – закључио је он.

Министар Богдановић сјутра ће наставити учешће на Генералној конференцији УНЕСЦО и то у оквиру радног састанка министара културе.

Уз министра Богдановића, рад Генералне конференције УНЕСЦО, на којој учествује преко 140 министара и високих предаставника држава чланица, прати Стална делегација Црне Горе при тој организацији, чији су чланови стални представник – амбасадор Иван Иванишевић и генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО Милица Николић.

Видео: Yоутубе

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ 

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?