Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарски форум УНЕСЦО: Спој културе и економије данас је процес који нема алтернативу

Објављено: 20.11.2019. 02:08 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић данас је завршио учешће на 40. Генералној конференцији УНЕСЦО. Након јучерашњег обраћања на Пленарној сесији, министар Богдановић данас је учествовао на Форуму министара културе, у оквиру којег су говорили министри културе из преко сто држава чланица УНЕСЦО.

Током министарског форума, више ријечи било је о националним културним политикама. У том контексту, посебно су наглашене теме које се односе на синтезу културе и економије, односно стварања услова за подстицање креативних индустрија и подстицања бољег пласмана њихових производа на националним, регионалним и глобалним тржиштима.

MKUГоворећи о поменутим темама, министар Богдановић истакао је како културу више не треба посматрати као херметички затворен систем, који је довољан сам себи и који ствара само за оне који у њему дјелују.

Напротив, данас култура представља област која је у директној и индиректној вези са областима науке, образовања, економије, туризма, те је ријеч о спрези и двосмјерним процесима у којима све области профитирају од овог садејства. Тешко да би креативне индустрије биле оволико развијене да није било чврсте спреге науке и технологије са једне стране, а културе и креативности са друге. Јасно, све то свој финални производ има у општем бољитку локалне заједнице, у појединцима који у креативним индустријама виде простор за своје стваралаштво, а који затим свој производ могу да пласирају на локалном, регионалном или глобалном тржишту. На тај начин, културни производ постаје и економски производ, а да не губи своју креативну компоненту и културну вриједност, већ напротив, он добија конкретну употребљивост, те промовише и самог појединца, али и културу одакле потиче – рекао је он.

На питање које механизме је Црна Гора до данас примијенила како би направила спој културе и економије, министар Богдановић посебно је акцентовао програм намијењен ствараоцима из сфере креативних индустрија.

Како бисмо позиционирали економску валоризацију културе и креативности високо на мапи приоритета, Министарство културе креирало је програм „Креативна Црна Гора – Идентитет, имиџ, промоција“. Програм је конципиран као интерсекторска платформа Владе Црне Горе, уз бројне и разнородне циљеве. „Креативна Црна Гора“ тако је већ дала прве конкретне резултате, с обзиром на то да смо ове године, на првом конкурсу, подржали укупно 11 аутора, и то 10 пројеката и производа, те једну научну студију. Ауторима смо обезбиједили основне услове и средства за рад – простор, опрему, промоцију, па сада можемо рећи да смо успјешно покренули 10 нових бизниса у култури. На тај начин, жељели смо мотивисати и друге ствараоце да се пријаве са иницијативама и идејама на предстојеће конкурсе – при чему је други управо у току – закључио је он.

MKU
На маргинама данашњег форума, министар Богдановић састао се са савезним канцеларом Швајцарске Конфедерације Аланом Берсетом, замјеницом министра културе и медија у Влади Краљевине Холандије Барбаром Волфенсбергер, министарком културе у Влади Колумбије Кармен Ињес Васкез Камаћо, министарком културе у Влади Словачке Републике Љубицом Ласаковом, министром културе у Влади Републике Србије Владаном Вукосављевићем, министарком културе у Влади Републике Хрватске Нином Обуљен Коржинек, министром културе у Влади Републике Словеније Зораном Позничем, министром културе у Влади Републике Сјеверне Македоније Хиснијем Исмаилијем, министарком културе и спорта у Влади Републике Грчке Стилијани Мендони, министарком културе у Влади Андоре Силвијом Рива Гонзалес, министарком културе и развоја знања у Влади Уједињених Арапских Емирата Нором Ал Кааби, директорицом Центра за свјетску баштину Мехтилд Рослер и другим представницима бројних влада и интернационалних организација.

Подсјетимо, министар Богдановић јуче је почео учешће на Генералној конференцији УНЕСЦО, када је говорио на Пленарној сесији. Уз министра Богдановића, рад Генералне конференције УНЕСЦО на којој учествује преко 140 министара и високих представника држава чланица, прати Стална делегација Црне Горе при тој организацији и то – амбасадор Иван Иванишевић, в.д. генералног директора Генералног директората за мултилатералне послове и регионалну сарадњу Министарства вањских послова Вељко Милоњић и генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО Милица Николић

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Говор министра Богдановића на Форуму министара: Yоутубе
Изјава министра Богдановића: Yоутубе

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?