Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада предложила улагање 155 милиона еура у консолидацију, развој и модернизацију Монтенегро Аирлинеса

Влада Црне Горе је данас на 147. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Предлог закона о улагању у консолидацију и развој Друштва за транспорт путника и робе у ваздушном саобраћају „Монтенегро Аирлинес“ А.Д. Подгорица којим се стварају основне претпоставке за тржишно пословање црногорског националног авиопревозника и сходно томе бројни позитивни ефекти по цјелокупну нашу економију.

Предложеним законом, који је Влада у парламентарну процедуру упутила по скраћеном поступку, предвиђају се докапитализација националне авио компаније улагањем 155 милиона еура у наредних шест година и то за покривање доспјелих обавеза Монтенегро Аирлинеса према повјериоцима и инвестиције у развој. У ту суму је урачунато и издвајање до 50 милиона еура нето за куповину нових црногорских ваздухоплова.

Ради осигуравања ликвидности, одрживости и стабилности пословања националног авиопревозника као предузећа од посебног значаја за Државу, овим законом се уређују услови, начин и поступак измиривања обавеза које Монтенегро Аирлинес има према држави Црној Гори и трећим лицима, извор и начин обезбјеђивања средстава за ове намјене, као и друга питања од значаја за развој националне авио компаније, која својим пословањем утиче на економски развој Црне Горе у цјелини.

У расправи је истакнуто да црногорска национална авио компанија годишње приходује око 70 милиона еура, да је ове године превезла више од 660.000 путника чиме поред директног прихода остварује велики позитиван утицај на цјелокупну нашу економију који се ове године са приходима од туризма процјењује на више од 185 милиона еура. Сходно томе евентуални стечај или ликвидација компаније би довели до низа кумулативних негативних ефеката по цијелу националну економију те бројних директних негативних посљедица међу којима су губитак 33,7 милиона еура отплаћених рата за ваздухоплове и слотова на страним аеродромима.

Сагледавајући алтернативни сценарио стечаја или ликвидације Монтенегро Аирлинеса Влада је закључила да би овакав сценарио био изузетно неповољан не само по националну авио компанију већ и по укупну црногорску економију посебно имајући у виду туризам као стратешку грану развоја.

Влада је размотрила и упоредна позитивна искуства више земаља Европске уније које су протеклих година на сличан начин консолидовале своје авио компаније као и случајеве земаља које су одлучиле да не приступе консолидацији што је довело до значајних негативних посљедица по њихове националне економије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?