Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Министарској конференцији ЦЕИ-ја у Трсту, СЕЕИИСТ пројекат истакнут као најљепши примјер научне дипломатије послије ЦЕРН-а и СЕАСАМЕ-а

Објављено: 13.12.2019. 20:31 Аутор: Министарство науке

На позив министра за образовање и истраживање Републике Италије, проф. др Лоренца Фиорамонтија, а у оквиру италијанског предсједавања Централно-европском иницијативом (ЦЕИ), министарка науке др Сања Дамјановић, учествовала је данас на министарској конференцији о науци и истраживању која се одржава у Трсту, Републици Италији.

Министарска конференција, која је подржана од стране Министарства за образовање и истраживање Републике Италије, Централно-европске иницијативе и италијанског Националног Института за океанографију и експерименталну геофизику, обухватила је широк спектар тема са акцентом на иновације, високо образовање, научна истраживања, као и унапређење мултилатералне научне сарадње. Циљ догађаја, на којем је учествовало шест министара и дванаест шефова делегација земаља ЦЕИ, био је да се оснажи сарадња земаља чланица и идентификују опције и рјешења за важне регионалне и европске изазове. С тим у вези, министри и шефови делгација ЦЕИ земаља чланица расправљали су о свеобухватној стратегији за ефикасан, отворен и одржив систем истраживања и иновација и идентификовали могућа рјешења путем којих ће бити успостављени ефикасни мултилатерални механизми научне сарадње. Конференција је обухватила разноврсне теме у пленарној дискусији попут: научне дипломатије и изградње капацитета, одрживог развоја, плаве економије, вјештачке интелигенције и других, након чега је услиједила министарска пленарна дискусија о унапређењу регионалне сарадње у науци и технологији у циљу одрживог развоја у ЦЕИ земљама. На крају, министри ЦЕИ земаља усвојили су Декларацију о науци у којој је, између осталог, изражена подршка регионалном пројекту Међународног института за одрживе технологије на простору југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), указајући на значај науке и крупних међународних истраживачких инфраструктура као основног алата за повезивање земаља региона.

Ministarstvo nauke

У оквиру пленарне дискусије под називом “Научна дипломатија и изградња капацитета”, министарка Дамјановић је представила пројекат СЕЕИИСТ. У складу са тематиком сесије, а имајући у виду да је пројектна активност везана за СЕЕИИСТ кандидована као један од догађаја који треба да се реализује током предстојећег црногорског предсједавања ЦЕИ, министарка је истакла како је овај пројекат пружио јединствену шансу Региону да се по први пут средствима научне дипломатије бори за остварење циља који би за цијели регион представљао значајан научни и технолошки искорак.

„Због мултидисциплинарне природе, пројекат би унаприједио сарадњу науке, технологије и привреде и представљао платформу за усавршавање научника, инжењера, техничара на основу трансфера знања и технологија из европских центара, попут ЦЕРН-а и др. Уз то, стимулисао би развој комплементарних технологија, као што су коришћење алтернативних извора енергије, развој напредних дигиталних система и сл.“, казала је министарка.

Ministarstvo nauke

У својству предсједавајућег ЦЕИ наредне године, Црна Гора ће бити посвећена оснаживању добросусједских односа, конструктивној размјени мишљења и идеја, као и унапређењу дијалога и пројектно - орјентисане сарадње међу земљама чланицама ЦЕИ. Имплементација дефинисаних приоритета и спровођење планираних активности у кључним областима регионалне сарадње ће додатно промовисати улогу Иницијативе као релевантног регионалног и глобалног актера.

Ministarstvo nauke

На маргинама министарске конференције, а у циљу јачања билатералне научне сарадње у наредном периоду, Министарка Дамјановић састала се са министром за просвјету, високо образовање и истраживање Републике Италије, проф. др Лоренцом Фиорамонтијем. На састанку се разговарало о унапређењу сарадње у обасти науке и иновација између двије земље и подршци коју италијанска научна заједница и релевантне научне институције пружају у процесу реализације СЕЕИИСТ пројекта. Министарка је такође указала на важност политичке подршке Италије, као земље чланице ЕУ, у успостављању СЕЕИИСТ-а. Министар Фиорамонти је исказао пуну подршку пројекту и навео да ће овим поводом обавијестити Министарство вањских послова Италије. Министарка је упознала саговорника са тренутним статусом „Пројеката од велике важности“ између Црне Горе и Италије, а договорено је да се наредне године отворе нови Конкурси у области мобилности и сарадње са реномираним италијанским Националним савјетом за истраживања (ЦНР).

Ministarstvo nauke

На крају, министарка се састала са новоименованим директором Међународног центра за теоријску физику Абдус Салам (ИЦТП), др Атишом Дабхолкаром, са којим је разговарала о могућностима које овај Институт може да понуди у смислу изградње капацитета будућих корисника СЕЕИИСТ-а, а на основу недавно добијене подршке за обуке кроз Програм техничке сарадње 2020-2021 од стране Међународне Агенције за атомску енергију (ИАЕА) у вриједности од 0,5 милиона еура. Размотрена је могућност одржвања посебног експертског састанка у ИЦТП-ију на тему научне дипломатије у оквиру друге фазе пројекта СЕЕИИСТ, а под окриљем предсједавања Црне Горе Централно-европском иницијативом наредне године. Др Дабхолкар је такође указао на могућност тромјесечног програма обука у ИЦТП-ију за црногорске студенте из области инжењерских и природних наука, на шта се Министарка посебно захвалила нагласивши да се ради о сјајној прилици за обучавање младих физичара, инжењера, математичара из Црне Горе.

Текст Декларације можете преузети овдје

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?