Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бечићи: Излагање предсједника Владе Црне Горе Жељка Штурановића на уводном засиједању В Министарске конференција о сарадњи у области граничне безбједности у Југоисточној Европи

Објављено: 22.02.2008. 00:00 Аутор: Насловна страна
Бечићи: Излагање предсједника Владе Црне Горе Жељка Штурановића на уводном засиједању В Министарске конференција о сарадњи у области граничне безбједности у Југоисточној Европи


''Уважени предсједавајући,
Господине Фратини, господо министри,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и задовољство што Вас могу поздравити на Петој министарској конференцији о граничној безбједности у Југоисточној Европи и пожељети вам пријатан боравак у Црној Гори.

Користим прилику да искажем захвалност Словеначком предсједавању Европском унијом, под чијим покровитељством се Конференција одржава, Женевском центру за контролу оружаних снага, као суорганизатору и свима који су својим ангажовањем допринијели одржавању овог значајног догађаја.

Обнављањем државне независности у пуном институционалном капацитету, Црна Гора је преузела обавезу и одговорност за самостално креирање визије своје европске будућности, као и планирање и остваривање укупног развоја државе. Црна Гора је, у врло кратком времену, потврдила свој демократски капацитет, посвећеност испуњавању високих међународних стандарда и потврдила да је одговоран члан међународне заједнице.

Успјешно се имплементирају Привремени споразум о стабилизацији и придруживању, Споразум о визним олакшицама и реадмисији, као и други споразуми, које је Црна Гора потписала пријемом у релевантне међународне организације и институције.

Црна Гора се, данас, развија као стабилна, демократска и мултиетничка земља, која дијели заједничке вриједности не само са земљама у окружењу, већ и са цијелим европским и демократским свијетом.

Црна Гора, повезана са балканским и медитеранским сусједима, препозната је као фактор стабилности који тежи европским и евроатланским интеграцијама. Државни органи Црне Горе, у складу са утврђеним спољно-политичким приоритетима, предузимју интезивне активности на укључивању наше државе у шире интеграције, унапређењу и одржавању добросусједских односа и регионалне сарадње, као и на развијању билатералне и мултилатералне сарадње.

Црна Гора је политички стабилна земља са значајном макро-економском стабилношћу, континуираним растом бруто националног доходка, великим растом директних страних инвестиција, смањеном стопом незапослености, буџетским суфицитом, значајним резултатима у туризму, као и са другим параметрима који показују тренд раста. Црну Гору, по стопи раста у туризму, по процјени Свјетског савјета за туризам и путовања, сврставају у сами врх топ дестинација.

Сигуран сам да вас не треба подсјећати на значај безбједности уколико желимо да одржимо ове позитивне трендове. Безбједност једне земље у великој мјери зависи и од безбједности њених граница, а безбједности граница нема без билатералне и регионалне сарадње. Зато ову Конференцију сматрам врло значајном, у циљу побољшања укупне безбједности у региону, што ће свим нашим државама омогућити даљи развој и просперитет.

Унапређење система граничне безбједности као дијела укупног безбједносног система Црне Горе, представља један од стратешких и сталних задатака. Усвајањем Стратегије интегрисаног управљања границом и Акционог плана за њено спроводјење Влада је створила неопходне правне претпоставке за успостављање система безбједних граница. Али поред тога што границе морају бити безбједне, оне морају бити и отворене за неометан проток људи, роба, капитала и услуга.

Не постоје лака рјешења за ова питања. Вјерујем да ће у будућности кључни чиниоци на медјународном плану развијати системе и технологије који су медјусобно компатибилни, како би јачали укупни систем безбједности, који је недјељив. Ово је сигурно велики изазов за све нас и конференције као што је ова помажу нам да развијамо начине и моделе како би савладали изазове који су пред нама.

Увјерен сам да ће Конференција допринијети квалитетној и ефикасној имплементацији Конвенције о полицијској сарадњи у области граничне безбједности и Министарске декларације о безбједности граница у Југоисточној Европи.

У очувању граничне и опште безбједности, неопходно је изграђивати чврсте везе између надлежних органа ради брже размјене информација, спровођења заједничких активности и развијања стратегија за борбу против тероризма, организованог криминала, илегалне миграције, трговине људима, угрожавања животне средине, као и нових пријетњи, као што су пролиферација оружја за масовно уништење, ракетна технологија, интернет криминал и сл.
Сигуран сам да је пуна европска и евроатланска интеграција земаља Балкана претпоставка за постизање дуготрајне стабилности и безбједности у региону.
Уз увјерење да ће заједнички напори ове Конференције дати додатни ефекат у остваривању заједничких циљева, најсрдачније вас поздрављам и желим успјешан рад.

Захваљујем вам на пажњи.''Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?