Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са ВИИ сједнице Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори

Објављено: 25.03.2008. 00:41 Аутор: Насловна страна

Данас је у Подгорици одржана сједница Савјета за изградњу аутопутева у Црној Гори, којом је предсједавао предсједник Савјета и предсједник Владе Мило Ђукановић. Сједници су присуствовали потпредсједник Савјета и потпредсједник Владе Вујица Лазовиц, те чланови- министри Игор Лукшић, Андрија Ломпар, директор Дирекције за саобраћај Веселин Грбовић, директор Монтепута Ратко Ивановић и секретар Ангелина Живковић.
У раду Савјета учествовали су и представници француске консултантске компаније задужене за израду Студије изводљивости за два аутопута у Црној Гори Луј Бержеа, холандске консултантске команије ЕЦОРYС-а, која је одабрана да изради Студију о опцијама јавно-приватног партнерства, Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе, који је ангажован на изради Идејног пројеката аутопута Бар-Бољаре, на дионици од Смоковца до Веруше.
Савјет је разматрао информацију о тренутним активностима на реализацији пројекта изградње аутопутева, које су презентовалии Луј Берже, ЕЦОРYС и Грађевински факултет.
Када је ријеч о изради Студије изводљивости за два аутопута, Савјет је информисан да ће финални економски резултати за фазну изградњу и временски оквир реализације аутопута од Бара до Бољара бити готови крајем мјесеца.
Почетни извјештај, који је припремио холандски ЕЦОРYС представља дио Студије о опцијама јавно-приватног партнерства. Та консултантска компанија израдила је и детаљан план извјештавања, са акцентом на пројектовање јавно-приватних структура за аутопут од Бара до Бољара, у циљу стварања предпоставки за доношење одлука Владе Црне Горе о моделу финансирања и начина изградње тог аутопута, које су планиране за мај т.г.
Идејним пројектом од Смоковца до Веруше, односно до Увача, чији је носилац Грађевински факултет, обухваћене су двије варијанте трасе за првих девет километара. Изложеном динамиком предвиђено је да се почетком априла о.г. затворе сви профили трасе и комплетира техно-економски елаборат. Током мјесеца маја биће урађен комплетан пројекат сагласно уговору.
На сједници је било ријечи и о законским претпоставкама за реализацију тих пројеката, који обухватају тендерску процедуру, поступак експропријације, планирање простора, изградњу објеката, те припрему за избор финансијских извора и шема, са освртом на учешће Свјетске банке и Европске банке за реконструкцију и развој.
Савјет је такође разматрао и информацију о реализацији тендера за израду Генералног пројекта и претходне Студије оправданости изградње брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја. Након отварања понуда, 15. јануара 2008. године, Монтепут доо, као инвеститор спровео је поступак њихове провјере и вредновања и донио одлуку да се за најповољнијег понуђача изабере Институт за грађевинсртсво (ИГХ) из Хрватске. Поштујући законске рокове и процедуре, очекује се закључење уговора о пројектовању и изради студије, најкасније у наредних 30 дана.
Укупна дужина брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја износи око 110 км, и с обзиром на њену дужину и висину инвестиције изградњу треба планирати у више фаза. Почетак и динамика градње биће условљени изградњом обилазница, као и усклађивањем везе са саобраћајницама исте категорије сусједних дражава Хрватске и Албаније.
Упоредо са наведеним активностима, разматран је и ажурирани Програм елиминације уских грла на саобраћајној мрежи у Црној Гори. Неке од њих Дирекција за саобраћај спроводи у сарадњи са црногорским општинама. Тренутно се изводе радови на изградњи треће траке у Херцег Новом-Савина, Сутомору, Куфину, Лепетанима, Каменову, а у току је и реконструкција дионице магистралног пута од Миоске до Колашина, као и изградња дионице од Липаца до Кнеж лаза. Ради се на булевару од Бечића до Рафаиловића, обилазници Рожаје, дугој фази на тунелу Ивица и изградји пута од тунела до Жабљака. У фази пројектовања су и обилазнице Тиват, Голубовци, Никшић, Колашин, Бијело Поље, затим дионице путева од Грахова до Осјеченице, од Осјеченице до Вилуса, те од Шавника до Грабовица. Пројекти које припремају општине су обилазнице Беране, Котор, Будва, Бар, као и мост Порт Милена у Улцињу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?