Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио амбасадорку Републике Бугарске у Црној Гори Снежану Најденову

Објављено: 12.04.2008. 00:30 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас амбасадорку Републике Бугарске у Црној Гори Снежану Најденову.

Амбасадорка Најденова је предала премијеру Ђукановићу позивно писмо предсједника Владе Републике Бугарске Сергеја Станишева, за учешће на Самиту шефова држава и влада Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), који ће се у мају т.г. одржати у Бугарској. Амбасадорка Најденова поновила је принципијелан став своје Владе о подршци убрзаном пријему свих земаља Западног Балкана у европске и евроатлантске структуре. Она је изразила задовољство потписаним Споразумом о стабилизацији и придруживању Црне Горе и Европске уније и информисала предсједника Ђукановића да је процедура потврде Споразума у Влади Бугарске окончана, те да ће на ратификацију бити достављен Парламенту до краја мјесеца. Амбасадорка Најденова је изразила јасну подршку Софије намјери Црне Горе да аплицира за статус кандидата за чланство у ЕУ, кад год Црна Гора, као суверена држава, оцијени да су се стекли услови да искористи то право. Она је поздравила почетак Интезивираног дијалога Црне Горе са НАТО, и оцијенила одлуке недавно одржаног Самита Сјеверно атланског савеза у Букурешту веома значајним за јачање стабилности и безбједности региона у цјелини.

Предсједник Ђукановић је поновио посвећеност Црне Горе унапређењу регионалне сарадње и са задовољством прихватио позив бугарског колеге за учешће на Самиту СЕЕЦП. Он је изразио захвалност на разумијевању и подршци Бугарске за даљи напредак Црне Горе на путу европских интеграција, које потврђује и чињеница да ће Бугарска бити једна од првих земаља које ће ратификовати црногорски Споразум о стабилизацији и придруживању. Премијер је истакао посвећеност Владе Црне Горе активностима на достизању европских стандарда у различитим областима, која се огледа и у ефикасној примјени Привременог споразума Црне Горе и ЕУ. Он је апострофирао да су будуће активности државних институција и свих актера у том процесу детаљно представљени у јуче усвојеном Националном програму интеграције.

Разматрајући актуелну политичку ситуацију у региону, саговорници су се сагласили у оцјени да би убрзано укључење Србије у процес европских интеграција било од значајне користи, не само за ту државу, већ и за читав регион. Такође, обострано је изражено задовољство напретком држава региона ка чланству у европским и евроатлантским структурама. Приликом сусрета испољена је нада да ће Македонија и Грчка брзо превазићи постојећи билатерални проблем и омогућити приступање Македоније НАТО.

Саговорници су разматрали конкретне могућности будуће сарадње, које би могле унаприједити традиционално добре и пријатељске односе двије земље. Посебно су издвојени обострани интереси за јачањем сарадње у областима правосуђа, европских и евроатлантских интеграција, одбране и конзуларних послова.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?