Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Поморје: Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту предсједника и премијера земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)

Објављено: 21.05.2008. 17:25 Аутор: Насловна страна
Излагање предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), Поморје, Република Бугарска, 21. мај 2008. године



Поштовани предсједавајући предсједниче Владе Републике Бугарске, господине Станишев,
Уважене колеге,
Даме и господо,

Желио бих, прије свега, да се захвалим Предсједавајућем Процеса сарадње у југоисточној Европи, Републици Бугарској, на указаном гостопримству, и свима који су допринијели одличној организацији овогодишњег Самита. Организацији која представља завршни чин и круну изванредно вођеног једногодишњег предсједавања. Част ми је и задовољство да се у име Црне Горе обратим шефовима држава и влада чланица ПСЈИЕ, и нашим уваженим гостима. Током једногодишњег бугарског предсједавања остварена су - за регион - веома значајна достигнућа.

Наиме, на састанку министара иностраних послова у Пловдиву, септембра прошле године, потписан је Уговор о аранжману земље домаћина за оснивање Секретаријата Савјета за регионалну сарадњу са сједиштем у Сарајеву. 27. фебруара ове године у Софији званично је обављена инаугурација Савјета регионалне сарадње, који ће представљати кључни механизам за остваривање сарадње на пројектном нивоу. Овом приликом желим да поздравим и генералног секретара Савјета регионалне сарадње, г. Бишчевића, као и тим Секретаријата, и пожелим им пуно успјеха у конкретизовању принципа добросусједске сарадње у предвиђеним областима, значајним за све чланице Процеса сарадње. Наравно, захвалност дугујемо и г. Ерхарду Бусеку и Пакту стабилности, који су били уз регион у најтежим тренуцима када је требало поново успоставити покидане везе и повратити нарушено повјерење међу државама региона.

И коначно, данас, овдје у Поморју, одржава се овај значајан Самит, на којем бакља регионалне сарадње за наредних годину дана прелази у руке Молдавије. Користим прилику да пожелим наредном молдавском предсједавању успјешан рад и да поновим посвећеност Црне Горе механизмима регионалне сарадње.

Црна Гора, иако стара држава данас је најмлађа чланица УН, која у ове двије године од обнове независности још једном стасава на свом државном путу, конзистентно јачајући институције које ће, као темељ демократског друштва, омогућити успостављање функционалног правног и политичког система у нашој земљи. Након референдума, организованог по највишим европским стандардима, Црна Гора биљежи значајан успијех на путу европских и евроатлантских интеграција, што је препоручује као поузданог партнера свима који дијеле исту визију стабилне, европске будућности. За нама су, као важне етапе на нашем путу до Европске уније - потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању у октобру прошле године, успјешан почетак имплементације Привременог споразума и Споразума о визним олакшицама и реадмисији. Одговорно улазимо у преговоре о потпуној либерализацији визног режима са ЕУ, у завршној смо фази израде Националног плана за интеграцију, такође и у интезивним консултацијама са нашим европским партнерима о намјери да ускоро аплицирамо за чланство у ЕУ. При томе, свјесни смо да је наш кључни интерес достизање и имплементација европских вриједности, првенствено због квалитетнијег живота грађана у Црној Гори, уз пуно повјерење да ће стимулацијом праксе вредновања индивидуалног учинка сваке државе, и Црна Гора добити адекватну и правовремену валоризацију својих достигнућа отвореним путем до пуноправног чланства у ЕУ.

Црна Гора је на НАТО Самиту у Букурешту добила позив за Интензивирани дијалог, који видимо као значајан механизам унапријеђења сарадње са Алијансом и њеним чланицама у политичком, безбједносном и одбрамбеном аспекту, на нашем путу пуног придруживања Савезу.

Црна Гора није једина која биљежи успјехе у региону на путу европских и евро-атлантских интеграција. Желим да поздравим успјехе осталих држава региона, прије свега позиве Хрватској и Албанији за чланству у НАТО, уз жељу да и Македонија што скорије добије позив. Радујем се недавном потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом од стране Србије, а, надам се да то ускоро учини и Босна и Херцеговина. Користим прилику да поздравим и резултат недавно одржаних избора у Србији, увјерен да ће се ускоро у Београду формирати стабилна Влада која ће на прави начин рефлектовати изражену европску орјентацију својих грађана, и наставити да, кроз конструктиван приступ, доприноси унапријеђењу сарадње у региону.

Желим да поновим да је став Црне Горе по питању декларације о независности Косова, познат и утемељен у црногорској политичкој реалности. Он одражава наше државне и националне интересе за очувањем унутрашње стабилности Црне Горе, чиме најбоље доприносимо и мирном и стабилном окружењу, уз уважавање спољнополитичких приоритета и интереса који кореспондирају са перспективом интегрисања у ЕУ и НАТО.

У том контексту желим да истакнем значај усаглашавања Декларације из Поморја коју би требало данас да усвојимо, јер она представља јединствен глас Југоисточне Европе и недвосмислен став свих држава чланица Процеса сарадње, у којем изражавамо политичку спремност за учвршћивање регионалног власништва, као одраза заједничке визије и посвећености стабилности и просперитету нашег региона, у контексту европских и евро-атлантских интеграција. На том правцу, Црна Гора ће, свима бити ослонац и поуздан партнер.

Захваљујем на пажњи.

21.05.2008.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?