Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава Предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића поводом 20. јуна - Свјетског дана избјеглица

Објављено: 19.06.2008. 22:30 Аутор: Насловна страна
Обиљежавање двадесетог јуна Свјетског дана избјеглица прилика је да се подсјетимо периода, када је Црна Гора примила и збринула десетине хиљада избјеглица и расељених лица са ратом захваћених подручја бивше Југославије. Црна Гора досљедно имплементира Националну стратегију за трајно рјешавање питања избјеглица и расељених лица и успјешно примјењује принципе Сарајевске декларације.

У 1999. години готово 20% укупног становништва Црне Горе чинила су избјегла и расељеница лица, што је доказ отворености Црне Горе према унесрећеним људима, без обзира на њихову националност.

Данас у Црној Гори борави више од 23. 000 расељених лица, што представља популацију од око 4% у односу на укупан број становника.

У независној Црној Гори имамо јасну политику према избјеглим и расељеним лицима, која се спроводи на темељима бољег и квалитетнијег дефинисања њиховог статуса, уз усклађивање са међународним стандардима. Црна Гора успјешно реализује процес интеграције, паралелно са процесом репатријације, складно основама Националне стратегије. За избор између различитих опција у овом процесу пресудно је слободно опредјељење избјеглица и расељених лица.

Политика Црне Горе према избјеглицама и расељеним лицима, позитивно је оцијењена од стране релеватних међународних фактора и организација, што потврђује чврсте темеље Црне Горе као мултикултурног, отвореног и демократског друштва.

Црна Гора, њени државни органи и усбјекти који се баве овом проблематиком и у наредном периоду ће тежити да обезбиједе квалитетне услове за живот расељеним и избјеглим лицима и унаприједе њихов положај у друштву, у духу највиших међународних принципа.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?