Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић са представницима Друштва црногорских новинара: Саморегулацијом до струковног одговора на кршење стандарда

Објављено: 22.01.2020. 19:31 Аутор: МКУ
MKU„Догађаји у протеклих двадесетак дана од када је Црна Гора изложена хибридном рату који се, између осталог, огледа и у до сада незапамћеној кампањи дезинформација указују на потребу снажења принципа саморегулације, кроз формирање јединственог саморегулаторног тијела као јединог струковног, професионалног одговора на кршење новинарских стандарда - казао је данас министар културе Александар Богдановић на састанку са представницима Друштва црногорских новинара, Драганом Митовим Ђуровићем и Николом Вујановићем. 

Честитајући им Дан новинара, 23. јануар, министар Богдановић истакао је да кроз етичку саморегулацију и унапређивање јавне свијести о значају медијске писмености, Влада Црне Горе жели да континуирано подстиче медије као критички коректив свих појава у друштву, свјесна да демократског искорака нема без прогресивних и слободних медија.
Апострофирајући дубоке посљедице које ширење лажних вијести оставља по принципе демократског друштва и улогу медија који не дјелују у јавном интересу, министар Богдановић указао је на немјерљив значај објективног новинарства. И још једном апеловао на медијску заједницу да кредибилним, тачним и правовременим информацијама пружи допринос миру и стабилности црногорског друштва.

Актуелна реформа медијског законодавства у Црној Гори, како је оцијењено на састанку, у складу је са највишим стандардима европског права и у том контексту, уз адекватну институционалну подршку, допринијеће јачању медијске сцене.

Саговорници су указали на значај етичке и професионалне одговорности новинара са посебним нагласком на изазове које у том контексту доноси дигитална ера, друштвене мреже и хиперпродукција информација. Заједнички је став да су медијска едукација и медијска писменост темељни захтјеви данашњице, а у том духу и реална очекивања етичког дјеловања медијске заједнице. 

На састанку је било ријечи и о плановима за обиљежавање 150 година црногорског новинарства као датума од историјско-културолошке важности у еманципацији и изградњи идентитета нашег државотворног бића. Размијењена су мишљења о програмским активности којима ће 23. јануар 2021. достојно указати на значај овог датума за развој цивилизацијско-демократских процеса у Црној Гори.

ФОТО И ВИДЕО: Флицкр
ВИДЕО: Yоутубе

Министарство културе 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?