Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ниједном вјернику или посјетиоцу сакралних објеката неће бити ускраћена права која има данас

Објављено: 24.01.2020. 18:13 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић казао је да Законом о слободи вјероисповијести нико никоме ништа не одузима и да цркве и манастире нико неће нигдје понијети. 

У интервјуу за портал Аналитика, министар Богдановић нагласио је да ће држава Црна Гора сходно овом Закону имати могућност да перманентно и адекватно третира и штити објекте који су културна баштина свих грађана Црне Горе. 

-То значи да више нећемо имати случајеве као до сада, када су поједини држаоци сакралних објеката на њима вршили разнородне интервенције, не консултујући притом струку нити било кога надлежног за та питања. А управо то, примјер је како не треба поступати са културном баштином – казао је министар Богдановоћ.

Подсјетио је да Закон о слободи вјероисповијести третира све вјерске заједнице на равноправан начин, па је самим тим и однос према њиховом насљеђу и имовини уједначен и неспорно транспарентан и недискриминаторски.

-Држава ће у складу са позитивно правним прописима спроводити поступке у правцу апсолутне примјене Закона, посебно одредби које стварају услове за рјешавање питања власништва, све са циљем одговорног односа према насљеђу и баштини. Како год, ово је прилика да још једном поновим став како ово није Закон против било кога - ниједном вјернику или посјетиоцу сакралних објеката неће бити ускраћена права која има данас – казао је министар Богдановић.

На питање да ли ће усвајањем овог Закона бити већих финансијских издавања за очување аутентичности и интегритета сакралних објеката који имају статус културног добра, одговорио је потврдно.

-То ће бити и мој приједлог приликом конципирања буџета за сљедећу годину. Јер наше сакрално насљеђе има јединствени траг наше мултикултуралности и јединствено је благо свих наших грађана, које морамо штитити и чувати као основ нашег идентитета и залог за будућност - поручио је министар Богдановић.

Казао је и да повлачење Закона, не као захтјев, већ као правни институт, није могуће. 

-Дијалог је неприкосновен ако говоримо о рјешењу било којег па и овог мимоилажења. То је и пут ка превазилажењу разлика и у актуелном моменту у Црној Гори. 

Демократски је имати различита мишљења, супротне позиције и различите интересе. Али је, једнако тако, једино одговорно водити дијалог о отвореним питањима и снагом аргумената и чињеница рјешавати проблеме – казао је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?