Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у Словенији: напредак СЕЕИИСТ пројекта резултат добре сарадње региона

Објављено: 25.01.2020. 01:45 Аутор: Министарство науке
Министарка науке, др Сања Дамјановић предсједавала је Седмим састанком Управног одбора за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), који је одржан 24. јануара 2020. године у Љубљани, Република Словенија.

На састанку су размотрене досадашње активности и конастатован значајан напредак пројекта као резултата заједничке сарадње земаља региона, уз међународну подршку институција, прије свега ЦЕРН-а и ФАИР-ГСИ, али и политичке подршке Швајцарске у промоцији научне дипломатије.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Управни одбор размотрио је даље кораке на припреми Међународног уговора који ће дефинисати дугорочни правни статус Института. Поред тога, размотрена је пријава за додатна средства од 3 милиона еура кроз посебан позив у оквиру ЕУ Хоризонт 2020, неопходних за реализацију техничке спецификације пројекта који ће бити технолошки напреднији у односу на постојеће центре. Важна тачка била је и позиционирање СЕЕИИСТ пројекта на Мапи пута Европског форума за истраживачку инфраструктуру (ЕСФРИ – Еуропеан Стратегиц Форум Ресеарцх Инфраструцтуре Роадмап), који би омогућио шансу да се обезбиједе фондови из ЕУ структурних, кохезионих и других фондова за инвестиције до 200 милиона еура.

Дан раније, 23. јануара, министарка Дамјановић представила је СЕЕИИСТ пројекат научној, медицинској и бизнис заједници Словеније на Институту Јожеф Стефан. Указујући на његов значај на регионалном, али и ширем међународном плану, представила је СЕЕИИСТ као један од највећих капиталних пројеката у региону и добар примјер научне дипломатије, са циљем да се постигне научни и технолошки искорак и поврати традиција коју је регион некада имао у овој области.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Црна Гора јесте покретач оснивања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, али без сарадње свих земаља и активног учешћа научне, медицинске И бизнис заједнице, уз политичку подршку земаља региона, пројекат не би испунио своју мисију. Успостављање Института омогућиће приступ најсавременијој канцер терапији пацијентима из цијелог региона, али и запошљавање, едукацију и сарадњу научника не само региона, већ цијеле Европе, па и шире.

Ministarstvo nauke

Током боравка у Словенији, министарка Дамјановић састала се са министром просвјете, науке и спорта, проф. др Јернејем Пикалом и министром здравља Републике Словеније, Алешом Шабедером, како би размотрили даље заједничке активности и указали на значај укључивања свих страна у пројекат.

Састанку је присуствовао проф. др Вујица Лазовић, амбасадор Црне Горе у Републици Словенији.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?