Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте усвојио Одлуку о плану приватизације за 2020. годину

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте утврдио је данас, на 19. сједници којом је предсједавао предсједник Савјета Душко Марковић Предлог одлуке о плану приватизације за 2020. годину.

Овогодишњи План приватизације укључује само методе класичне приватизације, али не и валоризацију туристичких локалитета и привредних друштава због нових могућности које даје недавно усвојени Закон о приватно јавном партнерству.

Са циљем повећања конкурентности и ефикасности функционисања друштава, подстицања страних улагања и предузетништва у свим областима, повећања запослености и побољшања животног стандарда, Савјет је предложио Влади да се ове године:

И Започене припрема и спровођење јавних тендера за приватизацију сљедећих привредних друштава:

* Хотелска група "Будванска ривијера" АД Будва (продаја акција након реструктурирања), 
* "Цастелло Монтенегро" АД - Пљевља (продаја акција),
* "Институт за црну металургију" АД - Никшић (продаја акција и/или докапитализација),

ИИ Настави са припремом и спровођење јавног тендера за продају сљедеће непокретности:

* Локација бивше војне касарне “Радоје Дакић”, Жабљак.

ИИИ Путем берзе понудиће се акције сљедећих друштава:

* АД „Агротранспорт“ – Подгорица;
* АД „Метал продукт” – Подгорица;
* АД „Монтенегротурист” – Будва;
* Црнагорацооп" АД – Даниловград;
* “Нови дувански комбинат” АД – Подгорица и
* “Котор пројект” АД – Котор.

Савјет је размотрио и предложио Влади да усвоји Извјештај о раду Савјета за приватизацију и капиталне пројекте за 2019. годину са Извјештајем о реализацији плана приватизације за 2019. годину и Извјештај о реализацији закључака Савјета за приватизацију и капиталне пројекте за 2018. годину. На Савјету је констатована повећана транспарентност објављивањем свих докумената на сајту, што је за посљедицу имало изразито смањење броја захтјева за слободан приступ информацијама.

Савјет је размотрио и није прихватио Извјештај Тендерске комисије за приватизацију о резултатима преговора за закључење уговора за продају 56,4806% акцијског капитала у друштву  Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију »Др Симо Милошевић« АД – Игало са Предлогом  уговора. Савјет је задужио Тендерску комисију да донесе одлуку о проглашењу тендера неуспјелим, што је био плод дуге и конструктивне дискусије на сједници. Констатовано је да једна доспјела понуда за куповину акција, није обезбиједила конкуренцију, те да је дошло до значајних промјена како на глобалном тржишту тако и у економском, финансијском и правном систему Црне Горе које отварају нове могућности за валоризацију неспорног ресурса Института »Др Симо Милошевић«. У наредном периоду надлежни ресори ће разотрити могућности и будући процес влаоризације Института с обзиром на изузетан развојни потенцијал који здравствени туризам има у Црној Гори.

Савјет је разматрао и Извјештај о резултатима тендера за давање у дугорочни закуп земљишта на локацији »Кабала фор«, општина Херцег Нови са Одлуком о проглашењу тендера неуспјелим, Извјештај о чињеничним налазима у вези са Уговором о купопродаји  акција привредног друштва “Контејнерски терминал и генерални терете” АД Бар урађен од стране Контролора- Ернст&Yоунг  Монтенегро д.о.о – Подгорица, као и Извјештај о реализованим инвестицијама сходно Одлуци  о давању у дугорочни закуп земљишта на полуострву Луштица – општина Херцег Нови  за период 20.12.2018. године – 30.11.2019. године. Савјет се упознао и са Информацијом о реализацији активности по основу Уговора о дугорочном закупу војно-туристичког комплекса »Медитеран« Жабљак за 2019. годину, а размотрен је и Извјештај  о реализованим инвестиционим и другим активностима по основу Анекса бр. 1 Уговора о закупу хотела „Краљичина плажа“ Будва, у периоду од 2016-2019. године.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте размотрио је и захтјев друштва „Вектра Бока“ АД Херцег Нови од 3.12.2019. године као и усвојио четири предлога мишљења и двије информације припремљене од стране Комисије за имовинска питања.

Sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte (27.01.2020.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?