Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: Нећемо дозволити политичку злоупотребу дјеце у школама

Објављено: 29.01.2020. 16:56 Аутор: ПР служба Министарства просвјете
С обзиром на неколико инцидената у вези са образовним системом у претходним данима, гдје су се школе стављале у политички контекст или биле мјесто политичких иконографија, па до директног и беспризорног утицаја чак и на најмлађу дјецу, као кровна институција у образовању имамо одговорност да се огласимо јасним ставом. 

Министарство просвјете је увијек свој посао вршило законито и са намјером побољшања образовног система. Вјерујем и да смо својим поступањем промовисали отвореност за комуникацију, конструктивну дебату, али и изношење другачијих мишљења, ставова и узуса. 

Међутим, цијенимо да постоје теме и понашања која су, не само незаконита, већ и у тој мјери неразумна, да не могу бити предмет апсолутно никакве дебате. Једна од тих тема је вршење отвореног или прикривеног политичког утицаја у учионици, на дјецу, које је ових дана кроз неколико појединачних случајева примјетно. 

Не само да је незаконито, него је и неморално наше најмлађе излагати било чему до њиховим школским и породичним обавезама. Основни постулати сваког демократског, грађанског друштва, подразумијевају заштиту учионице од било каквих, у најмању руку, дрских покушаја те врсте. Синтагма "осјетљиви друштвени тренутак" не може, када је ријеч о дјеци, оправдати понашање за које нема оправдања. 

У том смислу желимо јасно да поручимо да ником ко је дио образовног система, без изузетка, то нећемо дозволити. И не само то, него ћемо искористити сва законска овлашћења која имамо на располагању да најригорозније санкционишемо сваког ко покуша да на крајње примитиван начин злоупотријеби дјецу. 

Својим професионалним односом према свакоме, независно из које “политичке структуре” долазио, бићемо гарант да наше школе неће постати попришта политичких борби, а наша дјеца неће бити жртве агресивних, контрапродуктивних и прије свега незаконитих политичких утицаја или немилих сцена док су у школама. 

Они ће сјутра, образовањем, отреситошћу и разумом, бранити и ваше и моје право да будемо то што јесмо. Зато као најодговорнији у систему образовања не апелујем већ констатујем, да ћу у домену својих надлежности захтијевати законску одговорност баш сваког ко ђаке у њиховој другој кући - школи, не остави да буду оно што они јесу: дјеца. 


Министар просвјете 
Др Дамир Шеховић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?