Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вашингтон: НАТО чланице уједињене у борби против безбједносних пријетњи, потврђено стратешко савезништво Црне Горе и САД

Објављено: 03.02.2020. 14:25 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, Ивица Ивановић учествовао је на политичко-војним консултацијама НАТО чланица и партнера Глобалне коалиције за побједу над ИСИС-ом. Састанак, којим је предсједавао амерички подскеретар за одбрану Џон Руд, представљао је прилику за преглед прошлогодишњих изузетних успјеха у сузбијању пријетње коју ИСИС представља по безбједност Блиског истока и међународну заједницу, као и разматрање модалитета унапрјеђења стратешког оквира за даље активности НАТО-а у овом погледу.

На консултацијама је закључено да НАТО, као најснажнија политичка и безбједносна алијанса, остаје уједињен у суочавању са пријетњама међународној безбједности. У том контексту, Ивановић је у разговорима са колегама, добио увјеравања да НАТО изузетно вреднује досадашње резултате Црне Горе у испуњавању обавХибридеза које произилазе из чланства, те чврсто стоји уз своју савезницу у заштити њених безбједносних интереса и промоцији западних демократских вриједности у региону Западног Балкана.

На маргинама консултација, Ивановић се сусрео са замјеницом помоћника секретара одбране Лором Купер. Купер је у име америчког Секретаријата одбране оцијенила да се Црна Гора из дана у дан потврђује као кредибилна савезница, истакавши да САД нарочито цијене континуирану посвећеност Владе Црне Горе промоцији прогресивних демократских вриједности у региону Западног Балкана. Том приликом, Ивановић је похвалио сарадњу двије државе те захвалио на свеобухватној подршци коју САД пружају Црној Гори у погледу модернизације оружаних снага, уједно представивши и модалитете за даље унапрјеђење билатералне и сарадње у оквиру НАТО алијансе. 

По завршетку консултација, Ивановић разговарао је и са подсекретаром одбране Џоном Рудом. Апострофирана је одлична сарадња двије савезнице у оквиру НАТО алијансе, која се између осталог огледа у учешћу у заједничким глобалним иницијативама, као и кроз подударну перцепцију о потреби стратешког одговора на савремене хибридне пријетње. Руд је похвалио Црну Гору као пресудно важан фактор стабилности у региону и исказао отвореност за даље унапрјеђење дијалога.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?