Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на Самиту шефова влада земаља Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Кишињеву (Молдавија)

Објављено: 28.11.2008. 22:56 Аутор: Насловна страна
Поштована предсједнице Владе Републике Молдавије,
Поштовани генерални секретаре Извршног Секретаријата ЦЕИ,
Уважени колеге,
Екселенције,
Даме и господо,


Захваљујем домаћину, Републици Молдавији, предсједавајућем Централноевропске иницијативе, на гостопримству, и на одличној организацији овог састанка.

За Црну Гору, најмлађу чланицу Централноевропске иницијативе, која је јединствена, не само по ширини простора који захвата, већ и због чињенице да окупља земље чланице ЕУ, кандидате и потенцијалне кандидате за чланство, као и оне које томе теже или имају друге стратешке циљеве сарадња и на билатералном и на мултилатералном плану, има посебан значај. Утолико прије, што, сигуран сам, све чланице повезује заједнички циљ имплементација, односно даља афирмација универзалних стандарда и вриједности на којима се темељи савремена европска цивилизација.

Уважавајући опредјелјенја и интересе свих партнера унутар ЦЕИ, Црна Гора сигурно напредује путем европских и евроатлантских интеграција, и веома цијени капацитете овог регионалног оквира, који су за нас додатна инспирација и подстицај у том правцу. Рачунамо на пуно разумијевање и подршку девет чланица ЕУ, учесница ове иницијативе, и такође захваљујемо земљама кандидатима и аспирантима за чланство у ЕУ и НАТО, које су у различитим фазама, али на истом путу прикључења у ове интеграције, које нам помажу, и размјењују са нама стечено искуство. Као што смо увјерени у исправност овог нашег стратешког опредјелјенја, тако вјерујемо и у солидарност и испреплетаност интереса и чланица ЕУ, и оних које стреме том циљу, односно свих, који у интересу изградње модерних демократских друштава, вјерују у европске стандарде и вриједности. Стога подржавамо даље јачање функционалности и ефикасности ЦЕИ на линији одлука о редефинисању ове иницијативе на прошлом самиту у Софији, као и несмањен интерес, одговорност и залагање чланица за пуно оживотворење њених циљева и програма сарадње у свим областима. Црна Гора ће томе давати одлучно свој допринос.

Даме и господо,

Црна Гора је својим активним учешћем у свим регионалним иницијативама, одговорним и реалним односом према процесима у региону, као и политиком добросусједства, што је један од наших кључних приоритета, препозната као фактор мира и стабилности на Западном Балкану. Црна Гора је изградила такав имиџ јачањем унутрашње политичке стабилности и мултиетничког склада, динамичним економским развојем и подизањем животног стандарда грађана, као и успјешном имплементацијом Привременог споразума са ЕУ, и испуњавањем обавеза које проистичу из чланства у Партнерству за мир. Понављам, трајно смо посвећени изградњи најбољих могућих односа са свим сусједима и земљама нашег региона, са којима немамо отворених питања. Вјерујем да ће нас све то препоручити за што брже укључивање у Акциони план за чланство у НАТОМАП, и приближити датуму за подношење апликације за чланство у ЕУ.

Прихватање наше апликације представљало би снажан подстицај широком фронту проевропских снага у Црној Гори, као и јасан сигнал земљама региона да је Европска Унија наше поуздано крајње одредиште, и да се конкретни, мјерљиви резултати напора на испуњавању копенхашких критеријума од стране потенцијалних чланова објективно вреднују и позитивно оцјењују, упркос актуелним тешкоћама и изазовима унутар ЕУ. За овакве наше аспирације препоручују нас и оцјене из редовног годишњег Извјештаја Европске комисије о прогресу који је Црна Гора направила у 2008., које су генерално позитивне. Исто тако и одговорност Владе Црне Горе да прије свега у фокус својих даљих активности стави примједбе и очекивања Европске комисије за даље оспособљавање институција система у изградњи правне државе, поштовања људских права и слобода, ефикасније борбе против корупције и организованог криминала, једном ријечју за изградњу савременог демократског друштва. Очекујемо за то подршку институција и свих чланица ЕУ, посебно наших партнера из Централноевропске иницијативе.

Сматрам да су ове наше амбиције реалне. Као што поздрављамо прогрес и подржавамо наше сусједе и све земље региона, са којима дијелимо ове заједничке циљеве. Сматрам такође да Европа треба да искористи шансу и обезбиједи уједињење на цијелом европском континенту, прихватајући све земље Западног Балкана, које по први пут у историји обједињују заједнички европски циљеви. Ми се залажемо да регион у цјелини буде препознат као фактор стабилности на европском, као и на ширем плану. Тако ће бити реалнија и жеља свих нас да што ефикасније доприносимо рјешавању питања и изазова на глобалном плану, као што су климатске промјене, борба против тероризма, сарадња на ублажавању посљедица актуелне финансијске и економске кризе у свијету, и друга актуелна питања. Црна Гора је мала држава и мала економија. Иако значајније није погођена досадашњим посљедицама те кризе на националном нивоу, Влада предузима све потребне превентивне мјере, ради предупређења негативних консеквенци актуелних процеса на глобалном економском плану. Пред тим великим изазовом, и рекао бих великом непознаницом, потребна је, сматрам, солидарност и интерактивно дјеловање, како на регионалном плану, тако и у оквиру Централноевропске иницијативе, што ће бити од узајамне користи за све земље појединачно, и на нивоу ЦЕИ. То ће доприносити бољој унутрашњој стабилности, али исто тако отварати перспективе снажења и стабилности јединствене Европе, као заједничког дома за све европске народе и државе.

Црна Гора поздравља допринос молдавског предсједавања ЦЕИ, посебно у дијелу ангажовања на успостављању сарадње са осталим регионалним иницијативама са Савјетом за регионалну сарадњу (РЦЦ) и Процесом сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), Јадранско-јонском иницјативом, Организацијом црноморске економске сарадње (БСЕЦ), и другим асоцијацијама, што је све утицало на остваривање кординираног регионалног развоја.

На крају, честитам Румунији на преузимању улоге предсједавајућег ЦЕИ од 1. јануара наредне године и желим успјешно лидерство у нашој Иницијативи. Уједно, још једном захваљујем Румунији на предусретљивости коју нам је указала за ротацију редосљеда предсједавања са Црном Гором, која ће бити спремна да од 1. јануара 2010. године преузме предсједавање.

Хвала на пажњи.


Кишињев, 28.11.2008. године
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?