Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Париз: Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић предао Захтјев за чланство Црне Горе у Европској унији предсједнику Републике Француске Николи Саркозију, у својству предсједавајућег Европског Савјета

Објављено: 15.12.2008. 22:49 Аутор: Насловна страна
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић предао је данас у Јелисејској палати Захтјев за чланство Црне Горе у Европској унији предсједнику Републике Француске Николи Саркозију, у својству предсједавајућег Европског Савјета.

Предсједник Саркози је честитао Црној Гори на овом веома важном догадјају, који је потврда опредјелјености и пуне посвећености даљем процесу интеграције земље у Европску унију, кроз примјену Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и испуњавање свих критеријума приступања. "Црна Гора може рачунати на пуну подршку Француске у процесу приступања Европској унији. Нема утврдјеног редосљеда и уколико Црна Гора буде медју првим државама које испуне услове за чланство, онда ће и медју првима приступити Европској Унији'' рекао је предсједник Саркози. Он је истакао да је Црна Гора у предности у односу на сусједне дрзаве у дијелу испуњавања политичких критеријума. Након прослонедјељног Европског савјета, на коме је договорено рјешење о наставку ратификације Лисабонског уговора, није више било препрека да Француска са великим задовољством прими апликацију Црне Горе.

Саркози је најавио да ће Француска без одлагања обавијестити све чланице ЕУ о црногорском захтјеву за чланство у Европској Унији. Предсједник Дјукановић је захвалио на разумијевању и континуираној подршци Француске, што је од изузетног значаја за ову, као и све наредне фазе процеса приступања Црне Горе.

Он је посебно захвалио предсједнику Саркозију на ријецима охрабрења за европску перспективу Црне Горе и на прихватању наше апликације за чланство. Премијер Дјукановиц истовремено је честитао Француској на успјешном предсједавању Унијом, у времену тешких и непредвидивих унутаревропских и глобалних изазова и проблема. Предсједник Саркози је најавио да ће током наредне године посјетити Црну Гору.

У разговору у Јелисејској палати учествовао је и европски комесар за проширење Оли Рен који је истакао да је ово историјски дан за Црну Гору и Европску унију, те да ће Комисија одмах наставити да ради са Француском, а затим са Ческом, на припреми мишљења, тзв. Авис-а, о спремности Црне Горе за будуће преговоре о приступању.







ХРОНОЛОГИЈА ДОСАДАШЊЕГ ЕВРОПСКОГ ПУТА ЦРНЕ ГОРЕ

Подсјецамо да је Црна Гора 15. октобра 2007.године потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Привремени споразум ступио је на снагу од 1.јануара ове године и успјешно се примјењује. Јуна ове године, Црна Гора је усвојила Национални програм за интеграцију Црне Горе у ЕУ за период 2008-12.година, који представља јасан план даље интеграцијског пута Црне Горе, испуњавање свих обавеза из ССП и постепено креирање националног законодавства, процедура и институција у складу са оним што је дефинисано у европским прописима и критеријумима приступања. Влада Црне Горе је на својој сједници 11.децембра ове године усвојила Одлуку о подношењу захтјева за чланство Црне Горе у Европској унији у складу са успјешним процесом спровођења Привременог споразума, прогресом оствареним на путу европских интеграција у претходном периоду и добром комуникацијом са земљама ЕУ, посебно са предсједавајућом Француском. Захтјев за чланство потписали су предсједник Црне Горе, предсједник Скупштине Црне Горе и предсједник Владе. Дио апликације је Одлука Владе Црне Горе о подношењу захтјева за чланство, која је усвојена 11.децембра ове године, Меморандум Владе Црне Горе о подношењу захтјева за чланство у коме је систематизована аргументација зашто Црна Гора цијени да је спремна за ову фазу процеса интеграција, као и двије скупштинске резолуције посвећене испуњавању свих обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и потреби динамизирања процеса европских и евроатланских интеграција земље.Сходно одредбама Уговора о Европској унији, Захтјев за чланство уручује се Предсједништву Европске уније. Наиме, у члану 6, тачка 1. Уговора каже се да се Унија заснива на начелима слободе, демократије, поштовања људских права и основних слобода и на владавини права, начелима која су заједничка свим државама чланицама , док се у члану 49. Уговора о ЕУ каже да Свака европска држава која поштује начела наведена у члану 6, тачка 1, може да затражи да постане чланица Уније, тако што ће Предсједништву Европске уније поднијети захтјев за чланство.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?