Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за Деутсцхе Wелле: Закон о слободи вјероисповијести спроводиће се у потпуности и неће закинути никога

Објављено: 14.02.2020. 21:59 Аутор: МКУ
MKU„Став Владе Црне Горе апсолутно је јасан - Закон о слободи вјероисповијести спроводиће се у потпуности, при чему ћемо водити рачуна да ниједна страна која је њиме третирана не буде закинута на било који начин“, казао је министар културе Александар Богдановић у интервјуу за Деутсцхе Wелле, током званичне посјете Берлину.

Коментаришући актуелне протесте у земљи, министар Богдановић је истакао да су они само додатна потврда демократских капацитета које је достигла Црна Гора.

„Једна вјерска организација, више политичких странака и дио становништва имају право да слободно искажу неслагање и док год оно буде мирног карактера, то је у потпуности њихово право које нико, а посебно Влада Црне Горе, неће сузбијати ни на који начин. Но, наспрам тога, на нама је да урадимо оно што су већ учиниле готово све европске државе - да уведемо цркву у систем и да регулишемо питања која су третирана Законом о слободи вјероисповијести“, поручио је министар Богдановић.

Нагласио је и да ће вјерске заједнице и вјерници који су до сада били у црквама, њих несметано моћи да користе и убудуће.

„Секуларна смо држава и поштујемо право свих грађана на слободу вјероисповијести. Но, та слобода и имовинско право су двије потпуно различите ствари. На нама је да регулишемо управо имовинска питања, уз утврђивање чињеница о томе да ли је било незаконитих уписа и на који начин“, напоменуо је министар Богдановић.

Подсјећајући да Закон о слободи вјероисповијести ни у ком случају није против СПЦ, нити против било које друге вјерске организације, министар Богдановић сматра и да треба поставити питање зашто СПЦ до данас одбија да се региструје као правно лице.

„Као што знате, влада једне државе не може потписати уговор са неким ко је на папиру неформална организација. Уколико се не варам, иста црква је уредно регистрована у Републици Србији, тако да не знам шта их спрјечава да исто поступе и у Црној Гори“, казао је министар Богдановић.

У интервјуу за Деутсцхе Wелле, говорио је и о актуелној медијској ситуацији у земљи осврнувши се и на нову медијску легислативу. Одговарајући на питање да ли хапшење новинара у овако напетој ситуацији у земљи може допринијети смиривању страсти, министар Богдановић изричит је у ставу да законе сви морају поштовати.

„И то свима мора бити јасно. Држава мора реаговати тамо гдје постоје сумње да је неко извршио кривично дјело изазивање панике и нереда, сходно Кривичном закону Црне Горе, ако се не варам, члан 398“, казао је министар Богдановић.

Чврсто је увјерен и да нова медијска легислатива, која ће ускоро бити усвојена у Парламенту, доноси знатно боље механизме, да су многа рјешења у складу са савременом европском праксом и да дају држави још боље инструменте да пружи подршку и сигурност раду медија.

„Разумијем да постоје стране које оспоравају нове механизме, но управо ова година и неке лажне објаве дијела медија, које су пријетиле да изазову тешку друштвену кризу, у тренутку великих тензија увјериле су нас да је потребно предузети одређене кораке на том плану. Јер, уколико медиј под поузданим извором покуша унијети панику и раздор, а све због неистините информације коју им је, на примјер, прослиједио страни дипломата - то је све осим одговорног приступа. Због тога држава мора да реагује ако било ко чини кривична дјела“, казао је министар Богдановић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?