Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Знак великог повјерења у одрживост јавних финансија Црне Горе

Објављено: 07.03.2020. 16:14 Аутор: Министарство финансија
Међународна банка за обнову и развој (ИБРД) одобрила је Црној Гори другу гаранцију засновану на јавној политици (ПБГ2 - Полицy Басед Гуарантее) вриједну 80 мил.€. Друга гаранција у области фискалне и финансијске отпорности подржава реформске политике Владе усмјерене на: јачање фискалне одрживости и  отпорности финансијског сектора. Ова гаранција омогућиће Црној Гори да обезбиједи средства на финансијском тржишту у износу до 250 мил. €,  чиме ће, у највећој мјери, бити задовољене потребе финансирања, односно рефинансирања и отплате јавног дуга у 2021. години. То је важан корак даљег јачања фискалне отпорности, након успјешног издавања еурообвезница у септембру 2019.године, и активности на даљем развоју домаћег тржишта капитала, када су обезбиједјена средства за потребе рефинансирања и отплате јавног дуга у 2020. години.
 
Одобрена  гаранција пружа подршку Влади у спровођењу фискалне консолидације која има за циљ стварање услова за дугорочну одрживост јавних финансија кроз смањење дефицита односно јавног дуга. Уважена је чињеница да већ три године поштујемо “златно” фискално правило да се из текућих прихода финансирају текући расходи и на овај начин биће обезбијеђена средства за финансирање капиталног буџета и отплате дуга.
 
Имајући у виду да се ради о другој гаранцији, ово је још једна потврда успјешности спроведене фискалне консолидације, односно кредибилности фискалне политике и постигнуте укупне макроекономске стабилности земље чиме се постиже јачање укупне економске позиције Црне Горе.
 
Оно што је битно истаћи јесте да ће средства аранжмана, као што је већ указано, бити намијењена за финансирање обавеза у 2021. године, уз подсјећање да је финансирање за 2020. годину већ обезбијеђено. Ово је посебно битно истаћи, имајући у виду да је у претходном периоду, кроз објављивање појединих новинских текстова, упућивано да је за потребе финансирања буџета у 2020. години неопходно додатно задуживање од 590мил €. Користимо прилику да укажемо да се ради о дезинфомисању јавности, замјени теза и спекулативном и недобронамјерном исказивању појединих медија. Истина је да су потребе финансирања буџета и отплате дуга у 2020. години већ обезбијеђена акумулацијом депозита државе у 2019. години који ће бити коришћени за ове намјене, и постојећим кредитним аранжманом за потребе реализације приоритетне дионице аутопута.
 
Ангажовањем средстава кроз ПБГ 2 аранжман обезбјеђује се финансијска стабилност у наредном периоду, што представља саставни дио плана средњорочне стратегије управљања јавним дугом, уз истовремено умањење потенцијалних ризика од евентуалних негативних кретања на тржишту капитала.
 
У складу са политиком Владе Црне Горе, предузимају се активности на обезбијеђивању опадајућег тренда јавног дуга до нивоа планираних 62% БДП-а до краја 2022. године. На овај начин, реализацијом Плана санације дефицита и јавног дуга и Фискалне стратегије Владе Црне Горе, обезбијеђује се неопходна конвергенција и, у средњем року, испуњавање Мастрихтских критеријума, односно остваривање дефицита јавне потрошње испод 3% БДП-а (што је већ у 2019. години остварено), а јавног дуга испод 60%.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?