Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за консултовање заинтересоване јавности о плану ревитализације непокретног културног добра "Тамница Јусовача", Подгорица

Објављено: 09.03.2020. 19:46 Аутор: МКУ
Министарство културе, у складу са чланом 12 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија ("Сл. лист ЦГ", број 041/18), објављује Јавни позив за консултовање заинтересоване јавности са планом ревитализације непокретног културног добра "Тамница Јусовача", Подгорица.

Вријеме трајања: од 09. марта 2020. године закључно са 24. мартом 2020. године 

Начин спровођења: 
1. Достављање примједби, приједлога и сугестија у писаном и електронском облику, од 09. марта 2020. године закључно са 24. мартом 2020. године, на емаил адресе надја.пономарев@ундп.орг и милица.вусуровиц@мку.гов.ме 
2. Организовање јавне презентације, 12. март 2020. године (четвртак) у 13х у просторијама Савеза архитеката Црне Горе – Колектор (хала бившег Титеxа), 8. марта бб Подгорица.

1. УВОДНЕ СМЈЕРНИЦЕ

Заштита културних добара је од јавног интереса. Законом о заштити културних добара дефинисан је, између осталог, режим заштите културних добара, који обухвата и дефинисање начина коришћења и будуће намјене добара, уз поштовање интегритета културног добра и разумијевање културне вриједности.

У функцији наведеног, Министарство културе један од својих пројеката под називом „Креативна Црна Гора“ реализује са Програмом Уједињених нација за развој у Црној Гори (УНДП), а чија је мисија да област културе смјести у контекст одрживог развоја, уз промовисање сопствених ресурса као подручја погодних за инвестирање. Пројекат је конципиран као платформа чији су циљеви афирмација идентитета Црне Горе у смислу економске ревитализације кроз обнову културног насљеђа и подстицање културног стваралаштва кроз развој креативних индустрија.

Пројекат је фокусиран на обнову културних добара, односно:
- Повезивање културне и туристичке понуде на националном и локалном нивоу;
- Подршку иновацијама у заштити културне баштине;
- Боље коришћење културних потенцијала за привлачење инвестиција;
- Даљи развој и унапређење специфичних туристичких производа везаних за културно насљеђе и локални развој;
- Афирмацију црногорског културног насљеђа кроз развој циклотуризма на сјеверу Црне Горе и ЕуроВело8 руте на приморју;
- Обнову и адаптацију постојећих добара културног насљеђа и нијхову поновну употребу.

Тамница Јусовача, са статусом непокретно културно добро, је грађевина из Турског периода, коју је средином XИX вијека подигао Јусуп Мучин Крњић. Налази се у урбаном дијелу градског насеља Драч. Служила је као турска тамница до ослобођења Подгорице 1879. године. Ову намјену задржала је све до 1945. године. То је комплекс ограђен високим зидом, унутар којега је више објеката. 

Имајући у виду стање комплекса, а препознајући све његове потенцијале, Министарство културе покренуло је активности у циљу његовог оживљавања, а које се прије свега тичу обезбјеђења заштите, а потом и ревитализације, уз увођење намјене, која ће обезбиједити будуће функционисање, водећи рачуна о аспекту одрживости. 

Јачањем Националног идентитета Црне Горе, Министарство културе жели да стратешки у први план истакне и афирмише локалне производе, ствараоце и умјетност, те да успостави стално присуство ових категорија на међународном нивоу. Програмом “Креативна Црна Гора” генерисана је и база у смислу идентификације актера који дјелују у различитим стваралачким дјелатностима, а који свој рад могу да валоризију кроз формирање тржишно-оријентисаних производа - креираних и продуцираних у Црној Гори. Успостављање Креативног хаба, који обезбјеђује спајање умјетности са ИЦТ-ем и предузетништвом, отварају се врата новим могућностима који савремену стваралачку сцену у Црној Гори треба да учине примамљивом комплетном културном миљеу - и ауторима, али и публици.

Анализом предметне локације и њених потенцијала, а у односу на поменуте активности Министарства културе, Тамница Јусовача намеће се као добро рјешење из разлога што њена позиција и морфолошка структура, представљају потенцијал за регенерацију и ревитализацију занемареног дијела града, кроз афирмацију различитих облика културно-умјетничких садржаја и креативних индустрија, посебно имајући у виду тренутно стање комплекса и потребе реализације адекватног третмана у циљу очувања културних вриједности. 

Са друге стране, Министарство културе у оквиру Програма „Креативна Црна Гора – идентитет, имиџ, промоција“ предвидјело је успостављање концепта за развој “Куће црногорске историје”, који подразумијева презентацију црногорске историје кроз употребу савременихи технологија. Велика фактографска грађа црногроске историје, требала би бити процесуирана модерним мултимедијалним техникама које ће омогућити да “Кућа црногроске историје – Хоусе оф Монтенегрин хисторy”, омогући посјетиоцу својеврсно путовање које излази из конвенционалних презентационих приступа.

Сходно изложеном, Министарство културе у сарадњи са партнерима предузело је активности на разради идејних рјешења ревитализације комплекса, кроз увођење нове намјене: Кућа црногорске историје и Креативни хаб. У том смислу основни циљ упознавања заинтересоване јавности је покушај да заједно размотримо идејна рјешење и могућности адаптације и реконструкције предметне локације.

2. ЦИЉНЕ ГРУПЕ 

Тамница Јусовача, сходно будућим намјенама отворених и затворених простора, требала би да комуницира најшири спектар заинтересованих актера – прије свега домаћих и страних посјетилаца – туристи и публика, као и оних који су непосредно везани за производњу културних и креативних садржаја. Сходно планираној резиденцијалној намјени, те интернационализацији дјеловања, комплекс би требао да привуче и регионалне актере културне сцене и на тај начин подстиче развој културног туризма у релацији са другим развојним и тренутно актуелним пројектима Владе Црне Горе.

У смислу претходно наведеног, циљне групе упознавања су: 
- архитекте;
- умјетници, ствараоци и аутори који имају услужну потребу за серијском или уникатном производњом,
- локална културна администрација и представници локалних секретаријата и центара за културу Главног града 
- резидентни умјетници/станари,
- сви заинтересовани актери из привредног и НВО сектора, 
- најшира јавност. 

3. ЦИЉЕВИ КОНСУЛТОВАЊА ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ЈАВНОСТИ

Основна идеја упознавања заинтересоване јавности је укључивање свих стејкхолдера у цјелокупан процес, од самог почетка креирања идеје и израде техничке документације, ревитализације некадашње „Тамнице Јусповача“, нарочито у погледу дефинисања будуће намјене комплекса и програмско-продукционих цјелина. Сходно досадашњим консултацијама на ову тему, а у односу на стање комплекса и активности дефинисане плановима и програмима Министарства културе, предложена рјешења ишла су у правцу успостављања и обезбјеђивања:

Креативни хаб:
- Креативне лабораторије, у смислу простора за индивидуални или групни рад или дијељени простор за различите дјелатности;
- Резиденцијални садржаји, у смислу простора за смјештај аутора који дјелују у интересним подручијима;
- Презентациони садржаји, у смислу простора за организацију догађаја, радионица и семинара;
- Галеријски садржаји, у смислу простора за организацију изложбених и музичких догађаја;
- Заједнички садржаји у смислу угоститељских садржаја и мјеста за окупљање.

Кућа црногорске историје:
- Програмски садржај, у смислу јасно дефинисаног историјског наратива;
- Мултимедијални садржај, у смислу јасно дефинисаног транспоновања усвојеног наратива на средства комуникације (видео, инсталација, дизајн, виртуелна реалност…);
- Интерактивни садржај, у смислу инсталација које публику требају да “укључе” у саму поставку, кроз игре, директну интеракцију са објектима и сл.
- Продајни садржај, у смислу сувенир схоп-а, који треба да обезбиједи приход али и понуди оригиналне црногорске производе из области креативних индустрија;
- Угоститељски садржај, у смислу кафетерије, која треба да обезбиједи приход али и кутак за освјежење гостију/публике;
- Заједнички садржаји, који имају функцију простора за организацију радионица, предавања и сл.
- Информативни садржаји, који имају функцију обезбјеђивања информација за госте, аудио водича на више језика, продаје улазница итд.

Електронски прилог: Идејна рјешења РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ „ТАМНИЦЕ ЈУСОВАЧА“ 


4. ОСТАЛЕ ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ: 
- Министарство културе, Програм Уједињених нација за развој у Црној Гори, Главни град Подгорица и Савез архитеката Црне Горе ће након завршетка консултовања заинтересоване јавности све приспјеле примједбе, приједлоге и сугестије евидентирати, размотрити и узети у обзир приликом спровођења даљих активности на реализацији пројекта.

Документација за преузимање:






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?