Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Војска Црне Горе спремна да пружи помоћ грађанима у борби са корона вирусом

Објављено: 18.03.2020. 20:39 Аутор: мод

mod

Министар одбране Предраг Бошковић са начелником Генералштаба Војске Црне Горе Драгутином Дакићем и министром здравља Кенаном Храповићем обишао је касарну 'Милован Шарановић' у Даниловграду, гдје је формирана мини болница и карантин.

'Војска Црне Горе спремна је да на сваки захтјев Владе и свих ресора допринесе ублажавању посљедица у једној оваквој, ванредној ситуацији.  Грађани могу да се ослоне на своју војску, која је на располагању у пуном капацитету за потребе здравственог система Црне Горе', поручио је министар Бошковић.

Том приликом Вод за хемијско – биолошко -  радиолошко нуклеарну одбрану (ХБРНО) Пјешадијског батаљона демонстрирао је поступак деконтаминације/дезинфекције возила и возача којима су из иностранства дошли припадници Министарства одбране и Војске Црне Горе. Такође, демонстрирана је и процедура деконтаминације просторија и путева, а приказани су и капацитети пољске болнице, гдје се примају и обрађују пацијенти за које се сумња да су носиоци корона вируса (ЦОВИД-19).

У оквиру касарне спремна су и два карантина, за 59 и 26 особа, гдје су и просторије за  медицинско особље, амбуланта, као и соба за изолацију. Уз све то, на располагању, не само припадницима ВЦГ, већ и грађанима је вишенамјенски хеликоптер Белл 412 ЕПИ.

'Данас смо по први пут могли да видимо могућности хеликоптерске јединице Војске Црне Горе, која је у пуном капацитету да може да врши медицинску евакуацију, уз поштовање свих процедура за одржавање пацијената у животу и потпуне заштите медицинског особља, које би пратило једног таквог пацијента', поручио је Бошковић.

 

Да су сви капацитети Војске Црне Горе од изузетног значаја за цјелокупно друштво, истакао је министар здравља Кенан Храповић, који каже да тиме постајемо јединствен здравствени систем.  

‘Морам да истакнем посвећеност и ангажованост припадника Војске Црне Горе, како медицинског и стручног кадра, тако и свих осталих, да у сваком моменту могу да одговоре задатку. Ту је и хеликоптер, који располаже са најсавременијом медицинском опремом, што је од изузетног значаја.’

 

Све демонстриране процедуре претходне вечери прошли су припадници Војске Црне Горе, њих шесторо, који су стигли из Словеније.

‘Они су сви третирани у складу са стандардима и процедурама које је прописао Институт за јавно здравље и налазе у карантину. Њихово опште здравствено стање је добро’, закључио је Храповић.
mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?