Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

3Д штампа у функцији подршке борби против цовид-19

Објављено: 24.03.2020. 15:19 Аутор: Министарство науке
Док се пандемија Корона вируса глобално шири, примјећујемо да земље примјењују различите рестрикције које се односе на ограничење путовања, мјере социјалног дистанцирања и правила рада од куће. Чак и здравствени системи најразвијенијих земљаља постају преоптерећени вирусом ЦОВИД-19. Несташица санитетског материјала постала је један од главних проблема.

У тежим случајевима респираторних тегоба, пацијентима ће бити потребни механички респиратори који би преузимали улогу плућа. Један од проблема са којим се земље суочавају у овом моменту јесте и мањак залиха респирстора и резервних дјелова као и мањак заштитних маски, како за грађане, тако и за медицинско особље.

Многе компаније стављају на располагање своје ресурсе како би помогли рјешавању наведених проблема. Технологија 3Д штампања која омогуц́ава дигитални дизајн дјелова и њихово „штампање“ са машине која их ствара слој по слој идеална је за производњу у хитним случајевима јер је брза, јефтина и ефикасна. Компаније које користе 3Д штампаче у свакодневном пословању покушавају пронаћи начине на које би могле искористити његове предности како би штампали вентиле у вентилаторима, филтере за дисање и копче за маске за лице. Такође, уводи се и штампање потпуно нових дјелова као што су пластични адаптери за ручке на вратима који омогућавају отварање врата помоћу лакта и самим тим спрјечавање даљег ширења вируса. Такође, бројни корисници друштвених мрежа дијеле 3Д моделе за штампање прилагодљивих маски за лице и формирају групе за изградњу вентилатора помоц́у 3Д штампача и других лако доступних материјала.

Како би дали свој допринос Електротехнички факултет Универзитета Црне Горе, Иновационо предузетнички центар Технополис из Никшића и Научно-технолошки парк Црне Горе, уз подршку Министарства науке дошли су на идеју да искористе капацитете 3Д штампача са којима располажу и крену у штампање појединих сегмената заштитне опреме и резервних дјелова који ће бити стављени на располагање Институту за јавно здравље Црне Горе. Одлучено је да се крене у штампање прототипова базираних на доступним 3Д моделима: заштитних маски за респираторе заједно са цјевчицама, заштитних маски са ХЕПА филтерима, као и заштитних визира. Након верификације компоненти од стране Института за јавно здравље наведени партнери ће се максимално ангажовати да искористе све своје расположиве капацитете како би обезбиједили одређени број ових предмета Институту за јавно здравље.

Ministarstvo nauke

Како је у претходном периоду Електротехнички факултет, УЦГ спроводио низ пројеката из области 3Д штампе, доц. др Милена Ђукановић и студент са 4. године Здравко Мараш, искористили су знање и расположиве ресурсе како би креирали одређене прототипове модела маски и резервних дјелова за респираторе и на тај начин дали свој допринос рјешавању новонастале ситуације.

Извршни директор Научно-технолошког парка Црне Горе Велибор Бошковић се захвалио колегама из Иновационо предузетничког центра Технополис у Никшићу који су вриједно радили како би произвели одређене моделе заштитне опреме који ће бити стављени на располагање Институту за јавно здравље Црне Горе на анализу. Уједно, НТП ЦГ и ИПЦ Технополис ће искористити своје међународне контакте како би пронашли и друга алтернативна рјешења за поједине потребе здравственог система а све у координацији са Институтом за јавно здравље црне Горе.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?