Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на отварању састанка холандске Конституенце Међународног Монетарног Фонда и Свјетске банке

Објављено: 15.06.2009. 15:59 Аутор: Насловна страна
ГОВОР ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛА ЂУКАНОВИЋА НА ОТВАРАЊУ САСТАНКА ХОЛАНДСКЕ КОНСТИТУЕНЦЕ МЕЂУНАРОДНОГ МОНЕТАРНОГ ФОНДА И СВЈЕТСКЕ БАНКЕ

(БЕЧИЋИ, 15. ЈУН 2009. ГОДИНЕ)




Постовани учесници конференције,

Даме и господо,

Задовољство ми је што имам прилику да вас све поздравим на отварању састанка холандске Конституенце Међународног Монетарног Фонда и Свјетске банке који се по први пут одржава у Црној Гори, најмлађој држави - чланици Конституенце, што потврђује нашу посвећеност испуњавању циљева међународних финансијских институција. Састанак Конституенце је одлична прилика да размијенимо мишљења од заједничког интереса и да у дискусијама подијелимо искуства о утицају глобалне кризе на наше економије и свијет уопште. Наша Конституенца има добро успостављен дијалог између својих тринаест чланица који омогућава адекватно представљање и заштиту интереса сваке земље понаособ.

Холандија предано ради на интензивирању нашег дијалога, нудећи значајну техничку помоћ на свим нивоима државне администрације, која покрива различите теме важне Централним банкама и Владама земаља чланица. Холандска Конституенца окупља земље које посуђују од ММФ-а и Свјетске банке и оне које их значајно дотирају. Усљед такве констелације снага, позиција ове Конституенце је добро избалансирани одраз интереса дужника и кредитора ове двије важне финансијске институције. Ово, вјерујем, помаже да се премосте разлике и стимулише мултилатерална кохерентност. Тиме и сви ми значајно доприносимо овој богатој размјени искустава, одржавању блиских билатералних односа, те додатном повезивању региона.

Даме и господо,

Дозволите да направим кратку ретроспективу онога што је Црна Гора урадила на политичком, економском и финансијском плану посљедњих година. Након обнове независности прије три године, Црна Гора је постала чланица свих релевантних међународних политичких и финансијских институција, учврстила унутрашњу безбједносну, политичку и економску стабилност и у релативно кратком периоду учинила своју економију атрактивном за инвеститоре са свих меридијана.

Обновљена сувереност отворила нам је нове шансе. Након тешког периода у годинама изолације због ратова у региону, успјели смо да Црну Гору вратимо на економску мапу свијета и учинимо је једном од најбрже растућих економија у Европи. Подсјетићу да смо од 2006. до 2008. године имали стопе реалног раста Домаћег Бруто Производа од 8,6%, 10,7% и 8,1%. У структури економије доминирају туризам и услуге, али веома одлучно радимо на њеној диверсификацији, имајући у виду потребу да на средњи и дужи рок умањимо у годинама раста значајно нарасли дефицит спољнотрговинског биланса, који је доминантно био посљедица управо великог инвестиционог замаха у протекле три године. У периоду који је пред нама значајну шансу видимо у развоју инфраструктуре, посебно оне капиталне, као и у низу инвестиционих пројеката у области енергетике које намјеравамо, или смо већ почели да реализујемо, што ће допринијети обогаћивању наше економске структуре.
Када говоримо о глобалној кризи, задовољство ми је да вам саопштим да смо до сада релативно успјешно рјешавали проблеме који су посљедица њеног дејства на нашу економију. Очували смо макроекономску стабилност и избјегли рецесију у првом кварталу 2009.године реални раст БДП-а је негдје око нулте стопе. Наравно, то не значи да смо у Црној Гори умјешнији од других, још мање да су сви проблеми остали иза нас, али чињеница да за ово вријеме нијесмо имали банкроте предузећа и банака, као ни масовна отпуштања радника, говори да се као Влада и друштво са кризом веома одговорно носимо.
Креирајући економски амбијент отвореног тржишта, са јасном визијом потребе уклањања преосталих бизнис баријера, постали смо инвестициона оаза за реномиране инвеститоре у туризму, индустрији и енергетском сектору. Сви трендови указују да је Црна Гора у региону већ неколико година водећа по нивоу страних директних инвестиција по становнику, а унапређивањем регулаторних оквира и јачањем институција настојаћемо да одржимо тренд раста и у годинама након кризе. Другим ријечима, радићемо тако да, фигуративно речено, дан након изласка развијених земаља из кризе искористимо те импулсе и наставимо динамичне развојне процесе. Наше опредјељење је да транзициони процес приведемо крају, приватизујемо и реструктурирамо преостале компаније у државном власништву, модернизујемо управљачке структуре и унаприједимо инфраструктуру од општег значаја.

Стабилизација јавних финансија из претходних година дала нам је простора да у години економске кризе лакше поднесемо баласт глобалних економских дешавања. Претходни период обиљежила су велика фискална усклађивања. Са 5% буџетског дефицита из 2004. године у посљедње три године остварили смо суфицит који је у просјеку износио 4%, што је ојачало наше домаће инструменте за непредвидиве ситуације каква је економска криза.
Као резултат успјешног аранжмана са ММФ-ом у 2005. години, квалитетног споразума са Париским и Лондонским клубом повјерилаца, као и плаћања унапријед неизмиреног дуга Свјетској банци у 2007. години, државни дуг је смањен са 80% у 2002. години на 26,8% БДП-а на крају 2008. године. Црна Гора је данас, можемо рећи, готово најмање задужена земља у Европи.

Одлука о еуризацији, односно најприје увођење њемачке марке као званичног средства плаћања 1999.године, па аутоматска конверзија у еуро 2002. године, допринијела је трајној стабилизацији наше економије, испуњавању једног од мастрихтских критеријума и заштити наших грађана од валутног притиска, односно осцилација курса домаће валуте, што је једна од посљедица економске кризе у многим земљама.
Ипак, криза је учинила да црногорска економија коју је карактерисао динамичан раст претходних година, који је, како сам већ рекао, у просјеку износио 9%, подијели глобални усуд и да се у 2009. години заустави такав њен узлазни тренд.
Наш први потез доношење Закона о мјерама за заштиту банкарског сектора, дао нам је могућност да интервенишемо краткорочним позајмицама, банкарским гаранцијама за кредитну подршку и да нашим грађанима и привреди гарантујемо депозите у банкама до пуног износа. Криза у црногорској економији почела је кризом у банкарском систему. Смањено повјерење као посљедица лоших искустава из времена Еx Југославије, учинило је да се значајан новац одлије из банака. Црна Гора је адекватно одговорила на овај финансијски потрес и већ охрабрују подаци који указују да се ситуација у банкама стабилизовала и да наш финансијски систем несметано функционише.

Поменути Закон и мјере обухваћене Буџетом за 2009. годину дио су Владиног пакета вриједног 10% БДП-а, што нам је дало могућност да обезбиједимо дугорочну гаранцију за кредитну подршку банкарском сектору и привреди у износу од 150 милиона еура. Суштина ових мјера је јачање компоненте потрошње, унапређење конкурентности предузетништва кроз смањење трошкова инпута и стимулисање запошљавања и предузетништва. Уз ове мјере, предстојећи почетак радова на изради ауто пута према сјеверу Црне Горе и даље ка Централној Европи, докапитализација и продаја мањиског пакета акција Електропривреде Црне Горе, затим предстојећа туристичка сезона, дају нам чврсту основу за увјерујење да ћемо спријечити да Црна Гора у 2009. години буде у минус зони када је у питању кретање БДП-а.

У том смислу, очекујемо да и политика међународних финансијских институција према Црној Гори буде усмјерена ка остваривању развојних циљева црногорске економије, што подразумијева флексибалнији приступ у дефиинисању наших будућих уговорних односа и аранжмана. Сматрамо да је ово наше очекивање реално, имајући у виду резултате које је Црна Гора постигла у претходном периоду, поготову са аспекта спровођења конзистентне и здраве фискалне политике.


Даме и господо,

Дозволите ми да искористим ову прилику да се Свјетској банци и ММФ-у захвалим на досадашњој сарадњи у реализацији развојних пројеката, као и исцрпној техничкој и консултантској помоћи у свим областима економије. Посебну захвалност упућујем Холандској Конституенци за њихову подршку, залагање и увијек присутну спремност за помоћ Црној Гори као чланици.

Још једном, добродошлицу желим нашим драгим пријатељима из Холандије, Јерменије, Израела, Бугарске, Кипара, Грузије, Молдавије, Румуније, Украјине, Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Поздрављам вас и са задовољством отварам овај скуп са жељом да данашњи разговори за овим столом о актуелној економској ситуацији и посљедицама негативних глобалних кретања дају допринос поновном успостављању растућих економских трендова.

Захваљујем на пажњи.




Аудио запис: Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на отварању састанка холандске Конституенце Међународног Монетарног Фонда и Свјетске банке...Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?