Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савезнице остају чврсто посвећене јединству и међусобној солидарности

Објављено: 16.04.2020. 00:37 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на ванредном састанку Сјеверноатлантског савјета, који је одржан путем видео конференције, којим је предсједавао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Повод за одржавање састанка је разматрање досадашњих активности које су на нивоу Алијансе реализоване на плану пружања помоћи савезницама у циљу превазилажења негативних ефеката изазваних ЦОВИД-19. Министри одбране су констатовали да се све чланице суочавају са великим изазовима и улажу значајне напоре како би, прије свега, ублажили посљедице по људске животе.

Размотрени су и безбједносни утицаји ЦОВИД-19 кризе на Алијансу и партнере. Констатовано је да су током претходног периода савезнице показале међусобну солидарност кроз упућивање конкретне подршке у виду медицинске опреме. Такође, истакнуто је да је Алијанса ставила на располагање своје капацитете како би пружила подршку при транспорту неопходног материјала и опреме, а исказана је и помоћ у виду медицинског особља. 

Закључено је да ће и у предстојећем периоду НАТО активно радити на изналажењу најбољих рјешења на сузбијању пандемије, кроз свеобухватан приступ и сарадњу са међународним партнерима, у првом реду УН и ЕУ, а да ће Алијанса уједно остати чврсто посвећена кључним задацима у циљу очувања глобалног мира и безбједности кроз даље јачање одбране и одвраћања.
 
Министар Бошковић је нагласио да је Алијанса још једном показала да остаје посвећена темељним вриједностима, односно заштити свог становништва, будући да је током протеклог периода показан висок степен јединства и солидарности савезница. Такође, нагласио је и важност војних капацитета који представљају значајну подршку при спровођењу националних мјера на ублажавању посљедица ЦОВИД-19, али и међусобне сарадње савезница и координације са међународним партнерима, како у пружању конкретне медицинске помоћи, тако и на плану размјене искустава у циљу јачања отпорности. Министар се још једном захвалио свим савезницама које су у протеклом периоду пружиле подршку у медицинској опреми која је упућена Црној Гори, што је још једна потврда солидарности и пријатељских односа унутар Алијансе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?