Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе донијетим без одржавања сједнице

Влада Црне Горе данас је, без одржавања сједнице, а на основу прибављене сагласности већине чланова, донијела Уредбу о престанку важења Уредбе о начину и поступку подношења пријаве државне помоћи. Уредба је укинута јер је, у складу са Законом о контроли државне помоћи, Министарство финансија донијело Правилник о начину подношења пријаве и обрасцу пријаве за државну помоћ.

Усвојен је Двадесет четврти квартални извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период октобар – децембар 2019. Извјештај обухвата најважније догађаје из процеса приступања Црне Горе, који се односе на политички дијалог Црне Горе с Европском унијом, преговоре о приступању Црне Горе ЕУ, информисање јавности о процесу приступања Унији, активности Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању, усклађивање законодавства Црне Горе с правном тековином Европске уније и Инструмент за претприступну подршку – ИПА. Извјештај се просљеђује члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, с циљем редовног и свеобухватног информисања о процесу преговора Црне Горе и размјене мишљења о актуелним темама и изазовима преговарачког процеса.

Такође, Влада је усвојила Дванаести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – децембар 2019. Извјештај обухвата најважније активности из процеса приступања Црне Горе, које се односе на напредак у преговарачком процесу, преговоре у поглављима 23. и 24. и политички дијалог Црне Горе с Европском унијом. У фокусу Извјештаја је осврт на препоруке Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, а доцумент, такође, садржи и информације о обавезама извршеним у контексту спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању. Сходно Резолуцији о начину, квалитету и динамици процеса интеграције Црне Горе у Европску унију Извјештај се просљеђује Скупштини Црне Горе, која на сједницама редовних засиједања разматра полугодишње извјештаје о току процеса европске интеграције Црне Горе.

Влада је усвојила Први квартални извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2020-2022. Структура Извјештаја омогућава увид у реализацију обавеза како по институцијама, тако и по поглављима правне тековине. За први квартал 2020, од укупно 43 обавезе, испуњено је 22, што чини 51 одсто. Од 26 закона и подзаконских аката реализовано је 12, односно 46 одсто. Такође, од 17 стратегијских докумената испуњено је 10, што чини 59 одсто.

Донијета је Одлука о висини накнаде припаднику Војске Црне Горе за вријеме учешћа у НАТО мисији у Републици Ирак (НАТО МИССИОН ИРАQ - НМИ). У НАТО мисију у Републици Ирак (НАТО МИССИОН ИРАQ - НМИ) биће упућени до два припадника Војске Црне Горе, са могућношћу ротације, који ће обављати штабне дужности. Узимајући у обзир безбједносне и географске услове у којима се спроводи ова мисија предвиђено је да дневна накнада припадника Војске Црне Горе износи нето 100,00 еура дневно.

Влада је донијела План давања концесија у области вода за 2020. годину. Планом се омогућује увођење процедуре давања концесија у области вода, као облика подстицања приватних инвестиција у обављању привредних дјелатности од јавног интереса ради постизања оптималне валоризације природних ресурса. Такође, један од циљева је и успостављање транспарентних услова за давање концесија у циљу равноправности свих учесника у поступку давања концесија.

Планом је предвиђено давање концесија за коришћење дијела вода за потребе флаширања, односно паковања или допремања воде у комерцијалне сврхе за изворишта: „Змајевац“ - Општина Шавник; извориште „Шаник“ - Општина Никшић; извориште „Буковик“ - Мораково, Општина Никшић; извориште „Равњак“ - Општина Мојковац; извориште „Лучичко врело“ - Општина Рожаје.

Такође, планиране су концесије за експлоатацију рјечних наноса (шљунка и пијеска) из корита ријека Лим и Грнчар. За ријеку Грнчар планом су обухваћене 3 локације за екплоатацију рјечног наноса, и то: Грнчар И, Грнчар ИИ и Грнчар ИИИ. За ријеку Лим планом је обухваћено 10 локација за екплоатацију рјечног наноса, и то: Затон, Пашића Поље, Срђевац, Лукавице, Луге, Доња Ржаница, Виницка, Навотина, Лукин Вир и Луг Ракића.

Влада је усвојила Извјештај о процјени здравственог стања шума и одрживости газдовања шумама за 2019. годину. У Извјештају је констатовано да је здравствено стање шума у Црној Гори на задовољавајућем нивоу, да дугорочна стабилност и отпорност шума није угрожена. Такође се констатује да је обим евидентираних и процесуираних бесправних сјеча и других бесправних активности на нивоу претходних година, док је у порасту број поднесених кривичних пријава против починилаца бесправних радњи у одређеним подручним јединицама, што значи појачану активност надлежних служби заштите шума, као резултата рада Координационог одбора за бесправне активности у шумарству.

Усвојена је Информација о статусу пројекта изградње вртића у Блоку ВИ. У том насељу планирана је изградња објекта који има приземље и спрат укупне површине цца 1.500 м² , планираног за смјештај око 220 дјеце. Процијењена вриједност изградње објекта је око два милиона еура. У циљу повећања капацитета предшколских установа у Црној Гори, Влада је са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ) у јануару 2014. године потписала Уговор о кредитном аранжману у циљу изградње и реконструкције објеката потребних за рад вртића. Укупна вриједност овог кредитног аранжмана је 10 милиона еура (без ПДВ-а), док је укупна вриједност пројекта са учешћем државе око 17 милиона еура.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији пореске политике у 2019. години. У Извјештају је приказана бруто наплата коју реализује Пореска управа и Управа царина, а која је укуопно износила приближно двије милијарде еура, и у односу на 2018. годину увећана је 7,0 одсто. Бруто наплата Пореске управе у 2019. години износила је приближно 1,2 милијарде еура, што у поређењу са 2018. годином представља увећање за 8,4 одсто. У структурном смислу, на наплату пореза у укупној наплати односи се 53,2 одсто а на наплату доприноса за обавезно социјално осигурање 46,8 одсто . Бруто наплата Управе царина у 2019. години износила је 819,8 милиона еура, што у поређењу са 2018. годином представља увећање за 5,2 одсто.

Поводом Извјештаја донијети су и закључци којима се, између осталог, задужује Пореска управа да интензивира активности на реализацији пројекта „Реформа пореске администрације“, да настави примјену законом предвиђених мјера наплате према обвезнивима који нијесу испоштовали обавезе, сходно донесеним рјешењима о репрограму пореског потраживања. Управа царина је задужена да настави са започетим активностима на пројекту „Подршка Управи царина“ из ИПА-НТЦС, као и пројекта у области акциза ради испуњавања услова за приступање Црне Горе Конвенцији о заједничком транзиту и у циљу имплементације нове националне апликације за акцизе. Такође, задужени су надлежни органи управе да, у оквиру својих надлежности, спроведу активности у циљу сузбијања нелегалне трговине акцизним производима.

Усвојен је Извјештај о реализацији Програма изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезничке инфраструктуре за 2019. годину. Извјештај показује да је у 2019.години за текуће и инвестиционо одржавање, реконструкцију и модернизацију жељезничке инфраструктуре укупно утрошено 18.130.071,36 еура.

Влада је усвојила Информацију о Првом Извјештају о налазима чињеничног стања припремљеног од стране друштва за ревизију „Цроwе МНЕ“ д.о.о. везано за реализацију пројекта Изградње кондо хотела Колашин Ресорт & Спа, Колашин. Упознавши се са Извјештајем који је сачинио независни контролор, Влада је задужила Министарство одрживог развоја и туризма да предузећу Колашин Ресорт & Спа А.Д. упути ургенцију у вези са што скоријим почетком радова на изградњи хотела.

Независни контролор је констатовао да подаци достављени у финансијском извјештају са прегледом трошкова истинито и објективно приказују стварно стање улагања за извјештајни период, те да контролом пратеће документације није уочено одступање од достављеног финансијског извјештаја. Међутим, имајући у виду да је у Извјештају о чињеничном стању независног контролора наведено да је у октобру 2019. године објављен тендер за избор главног извођача радова, који још увијек није ангажован, констатовано је да процедура траје неуобичајено дуго, те да је неопходно да инвеститор значајно убрза све активности, како би реализација пројекта текла сходно планираној динамици исказаној у Бизнис плану, што ће бити услов да овај пројекат и даље буде задржан на Листи развојних пројеката у области туризма.

Влада је усвојила Годишњи извјештај о реализацији Програма из Акционог плана за примјену Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 – жене, мир и безбједност (2019-2022) у 2019. години. Акционим планом дат је приоритет наставку имплементације три главна стратешка циља за примјену Резолуције СБУН 1325, а који се огледају у: повећању учешћа жена у одлучивању и мировним процесима, заштити жена и дјевојака у конфликтним зонама и интеграцији родне перспективе и родног образовања у мировне операције. Од укупно 37 активности, реализовано је 25 или 67,56 одсто, у току је реализација, односно дјелимично је реализовано осам активности или 21,62 одсто, док четири активности нијесу реализоване, односно 10,81 одсто.

Усвојен је Извјестај о раду Министарства економије за 2019. годину. Програмом рада Владе Црне Горе за 2019. годину утврђено је укупно 55 обавеза Министарства економије. Извјештај показује да је током програмског периода успјешно реализовано 52 обавезе, што укупно чини 94,5 одсто, док је реализација осталих обавеза предвиђена у 2020. години. У 2019. години Министарство економије је од укупног броја од 148 задужења, реализовало 124 закључка, није реализовало четири, док 20 закључка нијесу доспјела за реализацију, што укупно чини 96,88 одсто реализације. У Извјештају је наведено да је Министарство током 2019. године упутило Влади на разматрање 267 материјала, а реализоване су бројне активности које нису предвиђене Програмом рада Владе, чије испуњавање је значајно за спровођење редовних активности и постизање основних циљева рада Министарства.

У Извјештају је, поред осталог, наведено да је Програмом за унапређење конкурентности привреде за 2019. годину било је предвиђено спровођење шест Програмских линија финансијске подршке, двије Програмске линије нефинансијске подршке, као и двије програмске линије, које се упоредо промовишу и спроводе. У оквиру објављеног Јавног позива за 2019. годину по овом Програму одобрена је 161 апликација у укупном износу од 1,661,460.68 еура, а подржана предузећа запошљавају укупно 3.120 запослених.

У области енергетике вјетроелектрана Можура је добила употребну дозволу, чиме је отпочела са комерцијалном производњом електричне енергије. Такође, реализоване су значајне активности на свим сегментима пројекта повезивања електроенергетских система Црне Горе и Италије подморским каблом који је, по успјешном завршетку свих предвиђених тестирања, пуштен у рад 15. новембра 2019. Године.

Констатовано је да су Изменама и допунама Закона о унутрашњој трговини у дјелатности трговине на мало и трговине на велико рад недељом и у дане државних и других празника забрањени, чиме је унапријеђен положај око 37000 запослених у овом сектору.

Влада је усвојила Извјештај о раду Министарства одрживог развоја и туризма и органа управе за 2019. годину. Укупан ниво реализације радњи, односно активности, предвиђених Програмом за 2019. годину износи 78 одсто. Односно од укупно 217 дефинисаних радњи са припадајућим активностима у цјелости је реализовано 170 радњи, 19 је дјелимично реализовано, а 28 радњи је остало нереализовано.

Оцијењено је да претходну годину карактеришу рекордни резултати у области туризма по броју гостију, броју ноћења и приходима, а отворено је и нових 46 хотела са 3.712 лежајева. Наставила се реализација бројних инвестиционих пројеката у области туризма, који треба да доведу до повећања броја хотела са високом категоријом, а изграђују се и пратећи садржаји који треба да употпуне туристичку понуду. Посебно је значајна реализација пројеката изградње ски центара на сјеверу Црне Горе, као и валоризација Ђаловића пећине.

Такође, рекордни резултати остварени су и у сектору грађевинарства по свим показатељима. У извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања (Доинг Бусинесс 2020), од 190 земаља, по индикатору издавање грађевинске дозволе, Црна Гора је напредовала за 35 мјеста и заузима 40. мјесто. Радило се на припремним активностим за израду кровних просторно-планских докумената: Просторног плана Црне горе и Плана генералне регулације Црне Горе. Настављена је реализација пројеката из области социјалног становања који омогућавају рјешавање стамбених питања под повољнијим условима разним категоријама становништва.

Усвојен је и Извјештај о раду Министарства науке за 2019. годину. У Извјештају је наведено да је у Министарству науке прошлу годину обиљежило зсвајање Стратегије паметне специјализације (С3.ме) те да је Министарство на то нарочито поносно јер смо показали да Црна Гора прати развој политика на нивоу ЕУ. Поред тога што ова стратегија поставља темеље новог концепта развоја Црне Горе, она нас усмјерава и ка постизању циљева одрживог развоја УН и нове агенде ЕУ2030. Црна Гора је прва држава кандидат која је донијела ову стратегију и за исту добила зелено свијетло Европске комисије у децембру 2019. Заокрет ЕУ политика у оквиру „Зеленог плана“ је шанса за нашу земљу да допринесе заједничкој мисији јер су управо сви наши С3 стратешки приоритети у складу са овим Планом. У питању су одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, енергија и одржива животна средина, одрживи и здравствени туризам, кроз дигитализацију у овим секторима.

У Извјештају је детаљно наведено шта је све постигнуто у пројекту Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који је иницирала Црна Гора. Такође је наведено да је у јулу 2019.године завршен Пројекат адаптације будуће зграде НТП-а у кампусу Универзитета Црне Горе. Побројан је велики број активности на међународном плану које је предузело Министарство науке.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?