Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић: Обавезе из преговарачког процеса не трпе, очекујемо отварање поглавља 8

Објављено: 01.05.2020. 18:00 Аутор: КЕИ
Динамика спровођења обавеза из преговарачког процеса не трпи, упркос рестриктивним мјерама у организацији рада у Црној Гори и државама чланицама Европске уније, казао је главни преговарач Александар Дрљевић, поручивши да се нада да ће позитиван однос Брисела према политици проширења бити потврђен отварањем поглавља 8 – Конкуренција.

„Уколико се у обзир узме чињеница да је преговарачка агенда, практично, проткана кроз све дневне активности надлежних субјеката у свим преговарачким областима, можемо рећи да и у постојећим околностима у највећој могућој мјери своје обавезе испуњавамо у комуникацији са Европском комисијом, државама чланицама, Делегацијом ЕУ у Подгорици и све то у складу с правилима, процедурама и вриједностима ЕУ“, рекао је он, гостујући у емисији „Европа“, на Радију Црне Горе.

Он је подсјетио да је поглавље 8 – Конкуренција једино преостало неотворено поглавље у преговарачком процесу ЕУ и Црне Горе, чије је отварање ЕУ условила постизањем пет почетних мјерила, што је уједно највећи број почетних мјерила кад су у питању појединачна поглавља.

„Ми смо добили сва зелена свјетла од свих чланица на извјештај о испуњењу почетних мјерила, у односу на то представили смо нашу Преговарачку позицију, ЕК је са њихове стране припремила заједничку Преговарачку позицију и из дана у дан добијамо информацију о давању зелених свјетала за отварање овог поглавља. Искрено се надам да ће се позитиван однос који је постојао по питању политике проширења у односу на отварање преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, наставити кад је Црна Гора у питању, отварањем поглавља 8“, поручио је Дрљевић.

Он сматра да је мартовска одлука о отпочињању приступних преговора с Албанијом и Сјеверном Македонијом показатељ да је ЕУ, и у овим тешким околностима, спремна да доноси стратешке одлуке везано за проширење. „И одлука о одржавању Самита ЕУ – Западни Балкан 6. маја шаље јасан и додатан сигнал да и ЕУ и актуелна предсједавајућа Савјетом ЕУ, Република Хрватска, улажу велики напор да испуне кључну активност своје иницијалне агенде предсједавања и да не „испусте“ вишемјесечни веома упоран рад који се тичу политике проширења.“

Главни преговарач је оцијенио веома важним одржавање састанка, иако ће, због видео формата, бити ограничени разговори и дискусија, јер ће Самит показати приврженост и посвећеност ЕУ пројекту проширења на државе Западног Балкана и јединство које државе чланице имају када је ријећ о тој теми.

„Увјерен сам да нас изазов корона вируса још више и чвршће везује за ЕУ и додатно увјерава у оправданост нашег кључног вањско-политичког приоритета. Својим дјелима и сама ЕУ показује да политика проширења нема алтернативу. Само заједничким дјеловањем између чланица, ЕК и нас који смо у процесу прикључења можемо да одговоримо на овај изазов. ЕУ се током свог периода трајања суочавала с бројним изазовима, сваки је успјела успјешно да савлада и искрено вјерујем да ће и овај изазов бити превазиђен, а да ће резултат тога бити пуна интеграција држава Западног Балкана у ЕУ“, поручио је Дрљевић.

Вјерује да је ЕУ, након избијања пандемије, оно што је у старту могло дјеловати као „несналажење усљед шока“, брзо успјела да стави под контролу и да пошаље јасне и гласне поруке о активностима које реализује и планира да реализује.

Подсјетио је да је пренамјеном средстава одобрених из ИПА програма, ЕУ у првом налету подржала Црну Гору са 53 милиона еура.

„Поред тога, Црна Гора може да рачуна и на 60 милиона из фонда Макро-финансијске подршке ЕУ, након што је овај предлог ЕК усвојио и Европски парламент и Савјет ЕУ. Ријеч је о средствима која ће бити доступна током 12 мјесеци у форми зајмова по веома повољним условима како би се помогло Црној Гори да покрије непосредне и хитне финансијске потребе и ублажи негативне социо-економске посљедице пандемијске кризе. Такође, Црна Гора је 13. априла, потписивањем Споразума о заједничким набавкама медицинских противмјера, формално приступила механизму заједничких набавки љекова и медицинских средстава на нивоу ЕУ, што је нама омогућило да, заједно са државама региона и чланицама, можемо учествовати у набавци неопходне опреме за здравство“, рекао је он.

Према ријечима главног преговарача, ЕК је солидарност демонстрирала и недавном одлуком да прихвати иницијативу шефова дипломатија Западног Балкана да се наш регион изузме из рестрикција ЕУ које се тичу извоза медицинских производа за личну заштиту.

„Црна Гора у ЕУ има саговорника и поузданог партнера чија је подршка већ у овом тренутку видљива и јако значајна. Ипак, тешко је износити пројекције о томе да ли ће нам пристигла помоћ бити довољна за опоравак, у тренутку када не знамо колико ће пандемија потрајати и какве ће посљедице оставити за собом. Свакако, и у Влади и надлежним институцијама спроводимо све потребне активности како би правовремено планирали и одговорили на изазове које ће пандемија оставити за собом“, казао је Дрљевић.

Он је саопштио и да, усљед ситуације у вези са пандемијом, за сада нема назнака да би могло доћи до кашњења или помјерања рокова кад је у питању објављивање годишњих извјештаја ЕК.

„Ми смо доставили већ два прилога годишњем извјештају и због актуелне ситуације колеге из ЕК су тражиле ажуриране информације у односу на протекла два мјесеца о томе шта се дешавало у Црној Гори, та информација је отишла према Бриселу и моје очекивање је да ће Извјештај бити објављен кад је ЕК најавила, а то је у јуну“, рекао је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?