Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљена посебна кредитна подршка за сектор пољопривреде и рибарства: Кредити до 20.000 еура, камату током грејс периода уплатиће Влада

Објављено: 13.05.2020. 18:30 Аутор: МПРР
Регистрованим пољопривредним произвођачима, прерађивачима и рибарима од данас су на располагању и изузетно повољни кредити за унапређење постојеће и заснивање нове производње, чиме се реализује још једна мјера из Посебног програма подршке пољопривреди и рибарству који је Влада донијела у циљу ублажавања посљедица пандемије ЦОВИД 19.

Посебан програм кредитирања реализоваће ИРФ и Министарство пољопривреде и руралног развоја. Одобраваће се кредити до 20.000 еура, уз камату 1,5 одсто, са роком отплате до двије године и грејс периодом до једне године. Влада ће платити камату током грејс периода. За ову мјеру предвиђено је око 10 милиона еура. 

Кредитни програм подршке данас су представили потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић

Програм су представили на терену, на имању младог пољопривредника Горана Радиновића из Кокота, на коме се интензивно одвија производња јагода. Радиновић је као корисник више програма подршке посљедњих година континуирано увећавао производњу, која се данас, са хектра под пластеницима и хектра на отвореном, процјењује на 50 до 60 тона јагода годишње.
MPRR      MPRR
Симовић: Поруке охрабрења за сектор пољопривреде

“Данас смо обишли младог пољопривредника који је прије двије године био корисник програма Млади фармер Министарства пољопривреде, кроз који је добио бесповратних 10 хиљада еура. Данас свједочимо његовом успјеху, и то веома значајном. Млади човјек који је већ успио да заснује значајну робну производњу јагода. Посебно охрабрују информације да је род добар, квалитетан и да је ситуација на тржишту више него стабилна, са повољним цијенама“, казао је Симовић додајући да је посебно охрабрење да у овој години Радиновић ангажује квалитетну и вриједну домаћу радну снагу.

Говорећи о новој кредитној линији која се покреће данас, Симовић је изразио увјерење да је значајан број пољопривредних произвођача заинтересован за ова повољна средства. 

Вукчевић: Повољна подршка за одржавање ликвидности

Предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић истакао је да  је у циљу ублажавања посљедица пандемије ИРФ у сарадњи са Министарством покренуо нову кредитну линију усмјерену на обезбјеђивање средстава за ликвидност пољопривредних произвођача и микро предузећа из сектора пољопривреде и рибарства, с циљем да им олакша овај период и превазилажење евентуалних проблема. 

Протоколом о сарадњи на реализацији ове кредитне подршке који је данас потписан између ИРФ-а и Министарства пољопривреде, дефинисан је начин реализације. 

Министарство пољопривреде, између осталог, обезбиједиће логистичку подршку, провјеру захтјева и документације и информације у вези са појединачним захтјевима у циљу ефикаснијег спровођења захтјева, како би произвођачи што прије добили кредитна средства. 

ИРФ ће, како је саопштено, наставити са политиком повољности за сектор пољопривреде у дијелу обезбјеђења датих средства, гдје гаранције могу бити и субвенције, премије и грантови које обезбједјује Министарство пољопривреде и руралног развоја из националног буџета. Такође, како је Вукчевић истакао, ИРФ ће по први пут, користити и механизам гарантних шема које финансира ЕУ у оквиру Програма за запошљавање и социјалне иновације („ЕаСИ“).

Циљ је стабилно тржиште пољопривредних производа

Осим посебне кредитне линије, потпредсједник Владе је подсјетио да је Министарство пољопривреде је током претходне двије седмице реализовало четири мјере из Посебног програма подршке пољопривреди и рибарству, вриједног 17 милиона еура: авансна исплата 80 одсто премија пољопривредним газдинствима: уплата ванредне накнаде корисницима старачких накнада; исплата једнократне подршке професионалним рибарима; уплата доприноса пољопривредним осигураницима за шест мјесеци. 

Симовић је изразио очекивање да ће и преостале двије мјере посебне подршке бити реализоване успјешно у наредним данима. „Једна од мјера је везана за стабилизацију тржишта и њом ћемо се бавити наредних дана. Ријеч је о захтјевној мјери и вјерујем да ћемо у овој сезони успјети да стабилизујемо тржиште пољопривредних производа и тиме обезбиједити доходак нашим произвођачима и стабилност цијена на тржишту“, поручио је Симовић, напомињући да поред реализације Посебног програма, Министарство одговорно, амбициозно и одлучно реализује бројне мјере из овогодишњег издашног Агробуџета. 

Изненађен добром потражњом за домаћим јагодама

Млади пољопривредник Горан Радиновић потврда је охрабрујуће ситуације за сектор пољопривреде. Он каже да је изненађен повољном ситуацијом на тржишишту, с обзиром на бојазни које је имао од овогодишње сезоне у вријеме епидемије ЦОВИД 19. „Изненађени смо потражњом за јагодама и цијеном. Све што уберемо одмах се прода“, каже овај млади произвођач коме је, како је казао, подршка као младом фармеру изузетно значила на путу ширења производње. Радиновић кроз актуелни ИПАРД планира да настави унапређење производњем на начин да јагоде пласира на тржиште и ван сезоне, када у Црну Гору стижу само из увоза.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?