Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обезбијеђена подршка за упис припадника РЕ популације у образовни систем

Објављено: 29.05.2020. 17:34 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Електронски упис у систем образовања не би требало да обесхрабри припаднике РЕ популације, јер је обезбијеђена подршка при упису, кроз помоћ коју ће пружати образовни систем, односно сарадници у социјалној инклузији, невладине организације које се баве питањима припадника ромске и египћанске популације, поручили су представници Министарства просвјете, Министарства за људска и мањинска права, Ромског савјета и НВО „Млади Роми“, који су послали и поруке охрабрења родитељима и дјеци за упис у школе и вртиће.

Наиме, уколико родитељи немају могућности да упишу дјецу електронским путем, могу да се обрате образовној установи, која ће пружити помоћ при упису. Такође, техничку подршку пружаће и Ромски савјет, НВО “Млади Роми” и НВО “Корачајте са нама”.

Директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних мањина Мараш Дукај, рекао је да Министарство просвјете у сарадњи са партнерима традиционално промовише упис дјеце РЕ популације у образовни систем. “Због ситуације, изазване коронавирусом, ове године ту активност релизујемо у другачијим условима, али са истим циљем - да вама, драга дјецо, укажемо да је образовање најсигурнији пут до бољег живота и положаја у друштву”, поручио је Дукај и позвао припаднике РЕ популације да искористе подршку коју пружа образовни систем Црне Горе.

Мараш Дукај

Сокољ Беганај из Министарства за људска и мањиснка права апеловао је на родитеље из РЕ популације да упишу своју дјецу, те поручио: “не смијемо оставити ни једно дијете РЕ популације без образовања”.

Сокољ Беганај

Сенад Сејдовић из Ромског савјета и Самир Јаха, директор невладине организације “Млади Роми” позвали су родитеље и дјецу РЕ популације да потраже подршку уколико нијесу у могућности да обаве упис.
Јаха је подсјетио да је недавно ова невладина организација заједно са Министарством просвјете, Амбасадом САД-а у Црној Гори и компанијом Теленор, обезбиједила око 100 таблет уређаја и 15 ГБ бесплатног интернета за наредна два мјесеца за ученике РЕ популације широм Црне Горе, те позвао ученике да искористе ове уређаје како би помогли својим сународницима приликом уписа.

Он је посебан акценат ставио на упис у средњу школу, која, како је рекао: “није обавезни дио образовања, али за нас из РЕ заједнице мора бити, уколико желимо да будемо равноправни, едуковани и активни чланови друштва“.
Сенад Сејдовић

Он је подсјетио ученике да, осим менторске подршке која се пружа средњошколцима РЕ популације, Министарство просвјете додјељује и стипендије у висини од 60 еура мјесечно, те истакао да образовни систем посвећује озбиљну пажњу образовању припадника РЕ популацаје.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?