Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора први пут на Европској табели успјешности у иновацијама

Објављено: 02.07.2020. 19:52 Аутор: Министарство науке
Црна Гора се, по први пут, ове године нашла на Европској табели успјешности у иновацијама. Европска табела успјешности у иновацијама (Еуропеан Инноватион Сцоребоард – ЕИС) пружа компаративну анализу учинка иновација у земљама Европске уније и другим европским земљама. Она процјењује релативне снаге и слабости националних иновационих система и помаже земљама да идентификују подручја која треба даље развијати.

Ово је врло значајан корак у унапређењу нашег статистичког система и праћењу реализације Стратегије паметне специјализације Црне Горе 2019-2024. Подаци за табелу прикупљају се кроз национални статистички систем, као и кроз међународна библиометријска истраживања и истраживања о интелектуалној својини. Доминантна статистичка истраживања која дају податке за ову табелу су Анкета о истраживању и развоју (произвођач: Министарство науке), анкета "Иновативна активност предузећа" - ЕИС (произвођач: Монстат 1), уз учешће података из других статистика (високо образовање, извоз, радна снага и др).

Ministarstvo nauke

Међу четири категорије иноватора које табела препознаје: Лидери у иновацијама, Снажни иноватори, Осредњи иноватори и Скромни иноватори, ЕИС дефинише нашу земљу као скромног иноватора. Учинак Црне Горе се временом повец́авао у односу на ЕУ у 2012. Снажан пораст између 2018. и 2019. године углавном је посљедица побољшања перформанси на подручју широкопојасне мреже, најчешц́е цитираних публикација и приватног суфинансирања истраживања и развоја у јавном сектору (укључујући високо образовање). Иноватори, окружење погодно за иновације и утицај на запошљавање (тј. запошљавање у услугама базираним на знању) су најјаче димензије иновација. Наша земља се добро позиционира по питању малих и средњих предузећа (МСП) са иновацијама у производима или процесима, страним докторантима, предузец́има која пружају ИЦТ обуку као и иновативним малим и средњим предузец́има која сарађују са другима. Црна Гора показује највец́у позитивну разлику према ЕУ у нето приливу страних директних инвестиција, просјечној годишњој промјени БДП-а и удјелу запослености у услугама, а највец́у негативну разлику у предузец́има која се баве истраживањем и развојем, учешц́у запослености у прерађивачкој индустрији и БДП-у по глави становника.

Европска табела успјешности у иновацијама 2020 објављена је 23. јуна 2020. године. Овогодишње издање табеле иновација наглашава да се иновативни учинак ЕУ и даље повец́ава, уз растуц́у конвергенцију између земаља ЕУ. Иновативни учинак ЕУ у просјеку је порастао за 8,9% од 2012. године.

Шведска је и даље водец́а у области иновација у ЕУ, а слиједе је Финска, Данска и Холандија. Ове године Луксембург (који је раније био снажан иноватор) придружује се лидерима у иновацијама, док се Португалија (раније умјерени иноватор) придружио групи јаких иноватора. На овогодишњој табели Велика Британије више не представља дио ЕУ. Излазак Велике Британије из ЕУ је имао мали утицај на просјечан учинак ЕУ у иновацијама, док је релативни учинак земаља ЕУ у односу на глобални учинак ЕУ остао непромењен.

На глобалном нивоу, ЕУ је по други пут надмашила Сједињене државе. ЕУ и даље предњачи у односу на Сједињене државе, Кину, Бразил, Русију, Јужну Африку и Индију. Од 2012. године, јаз у перформансама ЕУ са Јужном Корејом, Аустралијом и Јапаном се повец́ава, док се предност ЕУ у односу на Сједињене Државе, Кину, Бразил, Русију и Јужну Африку смањује.

Интерактивни алат ЕИС-а за оцјену иновација који омогуц́ава прилагођена поређења резултата, поређења профила земаља као и тестирање корелација резултата можете наћи на следећем линку: хттпс://интерацтиветоол.еу/ЕИС/индеx.хтмл

Профил Црне Горе на ЕИС-у можете погледати на овом линку.

1 Напомена: подаци Монстат-а су из пилот истраживања, будући да је ЕИС ново уведено истраживање у Монстат-у

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?