Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

2.300.000 ЕУРА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИХ ПРОЈЕКАТА

Објављено: 11.05.2023. 16:40

Министарство науке и технолошког развоја објављује Конкурс за суфинансирање националних научноистраживачких пројеката, с роком за достављање пројектних пријава до 26. јуна 2023. године. Укупни буџет опредијељен за ову намјену износи 2,3 милиона еура.

Циљ Конкурса је јачање капацитета истраживачких тимова у Црној Гори, како би се подстицала изврсност, чиме би се допринијело развоју друштва заснованог на знању и конкурентности на међународном нивоу.

На Конкурс се могу пријавити установе које имају лиценцу за обављање научноистраживачке дјелатности издату од стране Министарства науке и технолошког развоја Црне Горе.

Установа подносилац пријаве научноистраживачког пројекта не може се самостално пријавити на Конкурс, већ у партнерству са најмање једном/им:

  • научноистраживачком установом из Црне Горе или иностранства или
  • партнером из привреде из Црне Горе или иностранства или
  • партнером из јавног сектора из Црне Горе.

Министарство ће суфинансирати научноистраживачке пројекте у максималном износу до:

  • 130.000 € уколико се пројектом предвиђа запошљавање младих истраживача на пуно радно вријеме (за што је предвиђено највише 50.000 € за цијели период трајања пројекта, а не више од 50% укупних средстава за реализацију пројекта), односно
  • 85.000 € уколико запошљавање младих истраживача на пуно радно вријеме није предвиђено пројектом.

Министарство учествује у финансирању националног научноистраживачког пројекта, и то за:

- основна истраживања – до 100%;

- примијењена истраживања – до 90%; и

- развојна истраживања – до 80%.

Подносилац пријаве научноистраживачког пројекта, заједно са партнером/има на пројекту, у обавези је да обезбиједи сопствено учешће у финансирању реализације пројекта, и то за примијењена истраживања од најмање 10%, а за развојна истраживања од најмање 20%. Сопствено учешће може бити у новцу или као неновчани допринос (“ин кинд”).

Пројектна пријава са пропратном документацијом се доставља на црногорском и енглеском језику, а све неопходне информације можете преузети овдје:

Пројектна пријава МНЕ           Пројецт пропосал ЕНГ

Финансијски план МНЕ              Финанциал план ЕНГ

Конкурс МНЕ                         Цалл фор пропосалс ЕНГ

Упутство и методологија за попуњавање финансијског плана   МНЕ                

Инструцтионс анд метходологy фор драфтинг а финанциал план  ЕНГ

Правилник о условима за одобравање и начину коришћења средстава из државног буџета за националне научноистраживачке пројекте   МНЕ

Правилник о измјени Правилника о условима за одобравање и начину коришћења средстава из државног буџета за националне научноистраживачке пројекте   МНЕ

Одлука о расписивању Конкурса за суфинансирање националних научноистраживачких пројеката

Документа

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?