Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Голубовцима: Произвођачима исплаћена бесповратна подршка, очувана стабилност тржишта

Објављено: 05.08.2020. 17:30 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
У оквиру овогодишњих мјера за развој повртарства и ратарства Влада је до данас исплатила 1.136.000 еура бесповратне подршке за 1.423 пољопривредника из 21 општине. Такође, у захтјевним условима пандемије ЦОВИД 19, обезбијеђена је стабилност тржишта.
  
Представљајући резултате мјера, данас у Голубовцима, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић истакао је да се и ови, нови резултати, представљају на терену, те да је посебно значајно што су остварени у доба  пандемије коронавируса која широм свијета оставља тешке посљедице по здравље и животе људи и економије.

Данас смо заједно на терену, са вриједним домаћинима. За протекле три и по године, ово је наш 301. сусрет са изазовима, плановима, сугестијама и резултатима вриједних произвођача и предузетника на терену широм Црне Горе, на њиховим адресама. На адресама на којима смо увијек водили отворене разговоре и у фази планирања и у фази реализације договореног и у фази представљања остварених резултата“, казао је Симовић на пресс конференцији одржаној на имању узорног пољопривредног произвођача Радомира Добровића, у селу Бистрица. Конференцији је присуствовала и предсједница градске општине Голубовци Тања Стајовић.

Голубовци и Тузи: Бесповратна подршка у износу од 300 хиљада еура

Кроз јавни позив за подршку повртарству за ову годину подржано је укупно 438 произвођача из 16 општина, који су уложили скоро милион еура и остварили бесповратну подршку од 413.000 еура. Улагања су се односиле на куповину сјемена, расада, фолије, док је подршка износила од 40 до 50%. 

122 корисника подршке или око 28% су из градске општине Голубовци. Они су за улагања вриједна око 247.000 еура остварили бесповратну подршку од 107.000 еура. 

Пољопривредни произвођачи из сусједне општине Тузи ове године, њих 174 или 39,7% од укупног броја подржаних, уложили су 471 хиљаду еура и остварили подршку од 193 хиљаде. 

Дакле, Голубовци и Тузи заједно имају 296 корисника подршке, односно 68% од укупног броја, са улагањима од 718 хиљада еура и подршком од 300 хиљада. Ове године вриједни произвођачи су засновали производњу поврћа на око 750 хектара од чега 45 хектара под пластеницима“, саопштио је Симовић.

MPRRСамо кроз ову мјеру подршке, у периоду од 2017-2020. године, како је додао, реализоване су инвестиције у повртарству вриједне 3,9 милиона еура за које је исплаћена бесповратна подршка од око 1,7 милиона, а преко 70% корисника ове подршке је са подручја Голубоваца и Тузи. 

Други пакет мјера правовремен и ефектан

Говорећи о изазовима које је донијела пандемија, потпредсједник је истакао да је Влада пажљиво пратила и анализирала изазове са којима су се суочавали пољопривредни произвођачи и предузетници и у оквиру ИИ пакета мјера донијела посебан сет подршке намијењен пољопривреди, вриједан 17 милиона еура.

„Успјели смо да сачувамо стабилност тржишта и у овим захтјевних условима. Почетком јуна, када је дошло до засићења тржишта кромпиром и лубеницом, Министарство је превентивно реаговало и покренуло мјеру Интервенција на тржишту која подразумијева повлачење, складиштење и помоћ у дистрибуцији вишкова производа, чиме је обезбијеђена стабилност тржишта и са аспекта цијена и понуђених количина, а самим тим и спријечени поремећаји“, казао је Симовић.

Извезено 2.000т лубенице, значајно смањен увоз других култура

Потпредсједник је саопштио и да су пронађена и алтернативна тржишта за извоз лубенице, чиме је домаће додатно растерећено. 

„Ове године је до данас извезено око 2.000т лубенице, што је увећање у односу на прошлу годину за 84%. Увоз парадајза је смањен за 37%, купуса 55%, салате 75%, краставца 30% и тиквице за 45%. Дакле, није било поремећаја који су могли довести у питање одрживост производње и значајно угрозити доходак произвођача“, поручио је Симовић.

Симовић је подсјетио да је једна од мјера у оквиру ИИ пакета подршке била и авансна исплата 80% директних плаћања у сточарству и биљној производњи у износу од 3,3 милиона еура, која је реализована још 30. априла. „Према ријечима произвођача ова подршка је дошла у право вријеме и помогла им да одрже своју производњу у овом изазовном времену. Стална комуникација коју остварујемо са домаћинима на терену, била је драгоцјена у препознавању свих изазова и креирању мјера за њихово превазилажење“, казао је Симовић.

Он је најавио и да ће наредних дана произвођачи добити и преосталих 20% директне подршке за биљну производњу, за шта је из Агробуџета опредијељено још додатних преко 200.000 еура.

Нове шансе кроз Концепт брзих продора у пољопривреди 

Потпредсједник Симовић је подсјетио да је Влада, на основу бројних и обимних анализа и сагледавања потреба, потенцијала и компаративних предности, у оквиру ИИИ пакета економских мјера креирала Концепт брзих продора у пољопривреди, чијом ће реализацијом црногорска пољопривреда у значајној мјери задовољити домаће потребе за храном. 

„На тај начин искористићемо наше бројне издашне потенцијале и створити услове за даљи развој у области пољопривреде, даље снажење конкурентности и отварање бројних радних мјеста. То су нове шансе за бројне произвођаче и предузетнике и сигуран сам да ће их они ОДЛУЧНО искористити за свој и напредак наше државе“, поручио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?