Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Владин Програм интервенција на тржишту даје резултате

Објављено: 08.08.2020. 20:15 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
Програм интервенција на тржишту који је покренут кроз други Владин пакет мјера успјешно се реализује и даје резултате. 

Ових дана реализује се једна од мјера којом су сираре ослобођене вишкова сира који нијесу успјели пласирати, због значајно смањене туристичке потрошње. Сир се уступа болницама и центрима колективног становања. У претходном периоду, на овај начин, вишкови јогурта и јаја уступани су Црвеном крсту и народним кухињама.

Програм интервенција на тржишту садржи низ привремених мјера чији је главни циљ да се пружи помоћ оним произвођачима којима је, у околностима изазваним пандемијом ЦОВИД19, отежан приступ тржишту и угрожени доходак и опстанак производње. Ријеч је о мјерама које држава може да покрене у ванредним случајевима, а са циљем стабилизације тржишта и спречавања потенцијалних штета, и то  интервенишући у оним секторима гдје је то неопходно. 

У дневној комуникацији са произвођачима

Од почетка епидемије у Црној Гори, пажљиво су праћени и анализирани изазови са којима су се суочавали пољопривредни произвођачи и предузетници. Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја су у континуираној комуникацији са произвођачима. Пратимо њихово пословање, проблеме са којима се суочавају, ситуацију на тржишту. Уз додатне теренске и административне контроле, доносиле су се одлуке о потреби за покретањем неке од мјера интервенција на тржишту.

Важно је напоменути да су у фокусу примјене овог програма они сектори који су своју производњу планирали очекујући пласман кроз туристичку потрошњу. Због значајно смањење туристичке потрошње, створене су залихе производа у погонима и постојала је опасност од пропадања производа.  

Сачували производњу и радна мјеста

Министарство је покренуло мјере интервенције у секторима производње млијека и млијечних производа, узгоја пастрмке, узгоја мушљи, производње јаја и откупа крупне стоке. Такође, реаговано је и у сектору биљне производње, када се правовремено интервенисало због поремећаја на тржишту лубенице и кромпира, чиме је обезбијеђена стабилност тржишта, и са аспекта цијена и понуђених количина.

Мјере које су спроведене у сектору мљекарства су посебно биле важне за опстанак овог сектора. Одржана је производња у мљекарама и сирарама, сачувана су радна мјеста у производним погонима. Посебно је важно што је одржана стабилност откупа млијека и сачувана производња и приходи бројних црногорских фармера, као коопераната.

Произвођачима је до сада из овог програма исплаћено више од 360 хиљада еура. Ових дана, процјена је, да ће бити уплаћено још најмање 300 хиљада еура, за мјере чија је реализација у току. 

Настављамо

Министарство ће наставити са реализацијом ових мјера, све док буде неопходна интервенција у циљу одржавања стабилности тржишта и несметане пољопривредне производње. Реаговаће се, као и до сада, тамо гдје су опстанак производње и доходак произвођача озбиљно угрожени. У тренутним околностима, најважније је одржати производњу, како би након изласка из ове кризе наставили са активностима и бројним развојним пројектима у секторима пољопривреде и рибарства. 

Министарство пољопривреде овим путем указује на важност комуникације и сарадње са пољопривредним произвођачима и истиче значај разумијевања које трговински ланци све више показују у одосу на вриједност и значај домаће производње, чиме подижу конкурентност своје понуде кроз све већу заступљеност домаћих производа високог квалитета и кратких ланаца снабдијевања, односно кратких и брзих транспорта пољопривредних роба “од њиве до трпезе”.  

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?