Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одбор директора Свјетске банке: 15 милиона еура за регулацију Лима и Грнчара

Објављено: 11.08.2020. 19:02 Аутор: МПРР
MPRR MPRR
  
Одбор директора Свјетске банке на сједници одржаној крајем прошле седмице одобрио је 15 милиона еура кредитних средстава за скори почетак капиталних инфраструктурних радова на регулацији Лима и Грнчара.

Реализацијом овог пројекта, Влада Црне Горе ће у Бијелом Пољу, Беранама, Гусињу и Плаву ријешити вишедеценијске проблеме узроковане поплавама, заштитити животну средину и имовину грађана, а посебно пољопривредно земљиште од трајног губитка.

Изградњом вишенамјенских обалоутврда и уређењем корита ријека на подручју четири општине, значајно ће се унаприједити квалитет живота локалног становништва и отворити нова перспектива развоја ових општина, заснована на пољопривредним и туристичким потенцијалима.

До краја августа очекује се расписивање међународног тендера за извођење радова на изградњи обалоутврда на Грнчару и Лиму, у складу са процедурама СБ.
У дијелу инфраструктурних радова, пројектом су предвиђено:

Бијело Поље - уређење лијеве обале ријеке Лим, на потезу од ватрогасног дома до улице Лимске, укупне дужине 607,8 м и процијењене вриједности  инвестиције 1,6 милиона еура;MPRR

Беране - регулација ријеке Лим на локацији Беране - Урбана зона, укупне дужине 1,6 км, процијењене вриједности 2,5 милиона еура:

Плав – регулација ријеке Лим, укупне дужине 1,4 км, низводно од Плавског моста, процијењене вриједности инвестиције од 1,2 милиона еура: 

Гусиње - регулација ријеке Грнчар, од Аде до границе са Републиком Албанијом, укупне дужине 5,5 км, процијењене вриједности 6,7 милиона еура:

Изграђене обалоутврде на Лиму и Грнчару биће мултифункционалне. Осим што ће штитити од поплава које изазивају ове бујичне ријеке, биће и модерно уређене шеталишне зоне које ће грађанима и туристима омогућити пријатан боравак и рекреацију уз ријеке.

У Бијелом Пољу, као додатни ефекат пројекта, створиће се услови за изградњу градског колектора. У Гусињу ће се заштити од девастације плодно земљиште и омогућити његово коришћење у функцији развоја овог краја и проширења пољопривредних домаћинстава, без бриге о могућој девастацији од поплава. У Плаву ће се заштити даља деградација ријечног корита, заштити домаћинства, земљиште и Брезојевичко гробље, а такође уредити и плаже. У Беранама ће заштити домаћинства од поплава, мостови од даље деградације и омогућити ефикасније коришћење простора, са напоменом да се пројекти уклапају такође са изградњом нове саобраћајнице у овом граду.

Пројекат Регулације Лима и Грнчара дио је Програма Свјетске банке Сава-Дрина Коридор који представља једну од највећих регионалних иницијатива Свјетске банке у области управљања водама.

Осим регулације Лима и Грнчара у четири општине, пројектом су предвиђени и инфраструктурни радови за развој руралне водоводне инфраструктуре у Андријевици, у које ће бити уложено 150 хиљада еура. Такође, 100 хиљада еура биће уложено на подручје Никшића, за унапријеђење система водоснабдијевања Грахова и заштиту од пожара кроз вишенамјенско коришећење вода.

Кроз овај пројекат биће припремљена документација и за регулацију водотока Лима и Таре, на приоритетним дионицама на подручјима општина Бијело Поље, Беране, Мојковац и Колашин, у дужини од 12 километара.

У наставку је дат приказ пројектних рјешења:


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?