Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преко 450 интерактивних садржаја на www.уци.ме уз подршку Мтела, слиједи опремање учионица:Завршени дигитални уџбеници са Натионал Геограпхиц!

Објављено: 21.08.2020. 20:28 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Завршени су сви дигитални уџбеници за ђаке првог разреда, са којима ће ускоро бити покривена свака од 497 учионица првог разреда у Црној Гори и могу се наћи на www.уци.ме. Уџбеници су израђени кроз пројекат Министарства просвјете који је иницирао министар Дамир Шеховић, а све у сарадњи са Натионал Геограпхиц и уз подршку компаније Мтел. Уџбеници су допуна стандардној уџбеничкој литератури, а не њена замјена, и биће доступни и у онлине и у оффлине режиму. Почетком септембра биће завршена и мобилна апликација, а јуче је почела и онлине обука ИЦТ координатора у основним школама за примјену овог пројекта.

Сада слиједи опремање сваке од поменутих 497 учионица првака опремом која подржава ове уџбенике. То је саопштено на данашњој презентацији завршетка дигиталних уџбеника, који имају за циљ стицање трајних и квалитетнијих знања. На презентацији су говорили министар просвјете др Дамир Шеховић, директорица Сектора за стратегију и управљање ризиком у Мтелу Александра Радојевић и координатор обуке за наставнике у оквиру Пројекта Саша Бакрач.

Наиме, уџбеници за први разред су дигитализовани са Натионал Геограпхиц и у сарадњи са једном од најпознатијих европских и свјетских издавачких кућа Клетт, из Њемачке, те сада у дигиталној форми садрже 450 мултимедијалних и интерактивних садржаја врхунске израде, у складу с националним програмом наставе и учења. Израду ових уџбеника финансијски је омогућила компања Мтел, те је прва фаза Пројекта – сама израда уџбеника, завршена без икаквог трошка из државног буџета.

Саму интернет конекцију за све учионице основних школа Министарство ће обезбиједити средствима текућег буџета, а вриједност пројекта је 700 000 еура. Додатно, у сусрет овом пројекту Министарство ће прибавити сву потребну рачунарску и другу опрему – паметне табле и др. кроз сарадњу са Европском инвестиционом банком, вриједности између 4 и 5 милиона еура.

Министар Шеховић овим поводом саопштио је: „У Министарству просвјете тачно знамо какву дигитализацију желимо, имамо дугорочну визију, а знајте да то није остављање дјеце пред екраном, већ приближавање ученицима садржаја који су им до сад били потпуно апстрактни, уз помоћ савремених технологија. Ово зато јесте, у правом смислу, историјски моменат за образовање. Њиме ми не уводимо дјецу у дигитални свијет, већ усмјеравамо њихову пажњу и вријеме које они иначе проводе онлине, на неке едукативне и корисне садржаје. Овим пројектом ми, из образовања, улазимо у њихов свијет и тамо им нудимо едукацију на начин који им је близак и који разумију.

PR služba Ministarstva prosvjete

Посебно сам поносан на то што су уџбеници нашег Завода за уџбенике и наставна средства дигитализовани у сарадњи са Натионал Геограпхиц и обогац́ени мултимедијалним и интерактивним садржајима према њиховим захтјевним стандардима квалитета. Нови дигитални уџбеници укључују више од 100 образовних анимираних филмова и видео-записа (мини-документараца прилагођених узрасту ђака првака), више од 300 интерактивних игара и задатка, виртуалне панораме снимљене у Црној Гори, симулације и друге едукативне садржаје еминентних свјетских образовних групација као што су Натионал Геограпхиц, ББЦ, Тwиг, Клетт и други“.
Радојевић је нагласила да: „Захваљујући Министарству просвете и компанији Мтел, на челу са Министром Шеховићем и извршним директором Владимиром Лучићем, данас можемо да вам покажемо резултате великог рада свих који су били дио пројекта и цијелом тиму велико хвала.

PR služba Ministarstva prosvjete

Дио садржаја ће бити отворен за све, а ђаци прваци и њихови учитељи ће добити бесплатно лиценце за приступ цијелом градиву. Сви родитељи који су уписали дјецу у први разред моћи ће да преузму своје бесплатне лиценце, које ће добити СМС-ом на бројеве телефона након што се региструју на платформу www.уци.ме, од 1. септембра. Сви родитељи ће добити и бесплатне препаид картице на којима је омогућен бесплатан Интернет за апликацију односно web платформу уци.ме, а које ће моћи да преузму у МТЕЛ-овим пословницама такође од 1. септембра. Додатно, морамо истаћи да смо додатних 70 школа бесплатно повезали на МТЕЛ оптички интернет у протекла 2 мјесеца”.

Како је нагласио Бакрач: „Ови уџбеници ће подићи ниво квалитета наставе. Ђацима неће бити тешко да се снађу, а наставни процес ће бити занимљивији, што ће допринијети већој мотивацији. Уџбеницима се лако може приступити, а и ученицима који имају потешкоћа са читањем или ученицима са сметањама су такође прилагођени“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Дигитални садржаји обухватају и подршку ученицима с посебним образовним потребама. Сви текстови и радни налози дати су и као аудио-снимци на црногорском језику, ученици и учитељи могу увећати величину слова, пребацити комплетан текст у велика слова или промијенити фонт у онај који провјерено олакшава читање особама с дислексијом или с проблемима вида. Уз то су ученици мотивисани освајањем звјездица, а учитељи могу користити алате за праћење напретка разреда или детаљно погледати потребе сваког ученика појединачно.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?