Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић са културним посленицима и младима Улциња: Велика развојна шанса града је туризам ослоњен на културу

Објављено: 27.08.2020. 01:06 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић сусрео се синоћ на Цитадели са културним посленицима и младима Улциња, са којима је разговарао о изазовима и потенцијалима умјетничке и културне сцене овог града, али и бројним развојним шансама које Улцињ има када је ријеч о овој области.
MKU
„Кључно је питање шта ми можемо урадити како би те потенцијале подигли на онај ниво видљивости захваљујући којим би и младост овог града била мотивисана да своју будућност веже за Улцињ и Црну Гору. Цијеним да је, у првом реду, потребан озбиљан рад и то не говорим као опште наративно мјесто, већ реалан и стваран рад – како са локалног, тако и са државног нивоа“, казао је министар Богдановић.


Напоменуо је да су неопходни додатни подстицаји туризму, али и нове идеје у тој области, базиране на повезивању са културним сектором.

„Туризам ослоњен на културу, на домаћу производњу, на све локације које су већини туриста потпуно непознате – концепт је који нема сваки приморски град у нашој држави. Тај концепт доноси бенефит и граду и руралним срединама. Зато је наша намјера да заједнички радимо на конципирању одрживог плана, који ће имати подршку свих државних структура, како бисмо већ до сљедеће године реализовали прве крупне кораке ка позиционирању Улциња – не на црногорској, већ на јадранској туристичкој мапи“, поручио је министар Богдановић.

Подсјетио је да је Министарство културе реализовало велике пројекте за само двије године на пољу креативних индустрија и ИЦТ-а, кроз успостављање креативних хабова.
  
„Кроз програм Креативна Црна Гора подржали смо реализацију чак 42 нова бизниса у културном сектору који су данас присутни не само на локалним већ и свјетским тржиштима. Управо је то снага креативности. То је моћ умјетности, која не познаје границе. Сигуран сам да са мном дијелите мишљење да Улцињ има потенцијал и за развој умјетничке и фестивалске дјелатности која би била препознатљива на међународном плану“, казао је министар Богдановић.

Осврнуо се и на валоризацију Старог града, кроз сегмент очувања културне баштине. Оцијенио је и да овај град посједује покретачку енергију која се може ухватити у коштац са кључним развојним питањима на којима почива одрживост Улциња, а која не лежи само у туризму иако он јесте један од кључних привредних генератора.
„Шта нам треба да бисмо почели са тим? У првом реду, потпуна стабилност на националном плану. Потребна нам је социјална клима која ће бити наклоњена Улцињу, која ће почивати на уважавању свих појединаца, независно од вјере и нације, а која ће истовремено бити отворена ка свим сусједима. Јер, у амбијенту фанатизма, нестабилности и ретроградних, фундаменталистичких наратива – нема напретка ни на државном, ни на локалном плану“, оцијенио је министар Богдановић.

Од бројних активности у циљу побољшања културне понуде Улциња, подсјетио је да је Министарство културе уложило средства и у обнову објекта биоскопа.
„Наша је намјера и да посебно ојачамо филмски фестивал Сеанема, да утичемо на то да Улцињ буде препознат као једна од најзначајнијих филмских дестинација у Црној Гори. И нећемо стати ту“, поручио је министар Богдановић.

Модераторка синоћњег догађаја на Цитадели била је директорка филмског фестивала „Сеанема“ Дрита Лола.
  
MKU


Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?