Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ваздухопловство ВЦГ јаче за још један хеликоптер

Објављено: 15.09.2020. 22:21 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
На војни аеродром 'Књаз Данило' у Подгорици слетио је нови хеликоптер Ваздухопловства Војске Црне Горе, БЕЛЛ 505 Јет Рангер X. Ријеч је о модерном ваздухоплову, опремљеном најновијом технологијом.

Том приликом министар одбране Предраг Бошковић поручио је да је велико задовољство бити на аеродрому и видјети на дјелу оно што се радило претходне четири године. ‘Захваљујем свима, прије свега припадницима Војске Црне Горе на преданом односу да се војска изгради на квалитетан и модеран начин, као и свима који смо успјели да оно што је био вишедеценијски заостатак у модернизацији, у једном веома кратком року и надокнадимо. Захвалност и парнерима који су дали немјерљив допринос да данас можемо да кажемо да ВЦГ и материјално и организационо изгледа значајно другачије него прије четири године’, истакао је Бошковић и додао да без њихове помоћи и експертизе, ово не би било могуће направити ефикасно и у кратком року.

Министар је подсјетио и шта је Влада Црне Горе урадила када су наше оружане снаге у питању, а што се односи на враћање угледа војној професији у Црној Гори. У прилог томе говори чињеница да је ВЦГ институција од највећег повјерења у земљи. 'Само за претходне четири године за модернизацију оружаних снага Влада је опредијелила преко 120 милиона еура. За три хеликоптера БЕЛЛ 412 опредијелили смо преко 30 милиона еура. За два хеликоптера БЕЛЛ 505 и још два која су предвиђена стратегијским документима, шест милиона еура, док је за оклопна возила око 70 милиона еура. За реконструкцију одређених средстава која смо имали у нашем посједу, прије свега мислим на Морнарицу, издвојено је неколико милиона еура', казао је Бошковић и истакао да фокус није само био на модернизацији оружаних снага. 'Предано смо радили да створимо предуслове да се са аспекта социјалног статуса не постидимо након завршетка мандата, за све оно што је према сваком припаднику ВЦГ урађено у домену боље организације, омогућавања напредовања, као и по питању стамбене проблематике. Све то говори да смо имали успјешан мандат', поручио је Бошковић. 

Министар је казао како се нада да ће Министарство одбране остати досљедно европским и евроатлантским принципима, да ће једнако, као и до сада учествовати у међународним мисијама и операцијама, како би на тај начин дали допринос спровођењу мира и безбједности у свијету. Бошковић је захвалио свима, уз наду да ће и остала три хеликоптера БЕЛЛ доћи у Црну Гору, како је то предвиђено стратегијским документима – један почетком сљедеће године, а још два након закључења административних процедура 2021.године. 
  
Примопредаји хеликоптера присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајор Драгутин Дакић, командант Ваздухопловства Војске Црне Горе, потпуковник Бојан Благојевић са сарадницима, амбасадорка Канаде у Црној Гори, Кетлин Чаба, замјеник амбасадорке САД Крис Карбер, као и представници компаније БЕЛЛ
  
Хеликоптер је долетио из Прага, гдје је у јулу завршен технички пријем. Са брзином од 232 км/х и са носивошћу од 680 кг, БЕЛЛ 505 је дизајниран да буде сигуран и лак за летјење. Дизајн у први план ставља сигурност, перформансе и приступачност, спајајући провјерне системе са напредном технологијом и елегантним, модерним изгледом. 

БЕЛЛ 505, према ријечима челних људи из те компаније, биљежи огроман успјех у Европи и другим дјеловима свијета. Ваздухоплов укључује високотехнолошки кокпит и прилагодљив дизајн кабине, што га чини изузетно трошковно конкурентним и способним за све изазове. 

Подсјећамо, Министарство одбране почетком године потписало је међудржавни уговор за набавку два хеликоптера БЕЛЛ 505 Јет Рангер X, са Канадском Комерцијалном Компанијом 'ЦЦЦ'. Други хеликоптер би у Црну Гору требало да стигне почетком 2021.године. Укупна вриједност набавке је 3.267.234,77 еура. Дио уговора је и обука тројице пилота Ваздухопловства Војске Црне Горе који су је завршили у Француској, као и обука два ваздухопловна инжењера и три техничара у Прагу. 

На војном аеродрому 'Књаз Данило' том приликом приказан је спот 'Господари црногорског неба' у коме говоримо о њиховој племенитој професији, која је сан многих малишана. Три пилота Ваздухопловства ВЦГ Бојан Попадић, Јован Радета и Дарко Павловић присјећају се својих почетака и изазова, али и говоре о великој љубави према том послу. 


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?