Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОБУКА ЗА БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

Објављено: 17.09.2020. 21:34 Аутор: ПР Слузба

Представници Министарства за људска и мањинска права и Завода за запошљавање Црне Горе посјетили су данас Јавну установу Гимназија “Слободан Шкеровић” у Подгорици која је лиценцирани центар за образовање одраслих.

Државни секретар и савјетник у Министарству за људска и мањинска права мр Александар Саша Зековић и Рамиз Шахман, као и савјетница у Заводу за запошљавање Црне Горе,  Невена Шуковић,  разговарали су са организаторима и полазницима обуке за Сараднике у социјалној инклузији Рома и Египћана у области образовања која се спроводи у подгоричкој гимназији која је препозната по посвећеном и квалитетном приуступу у образовању одраслих.

Министарство за људска и мањинска права (МЉМП) исказовало је задовољство што су уважени захтјеви да се подржи и обезбиједи у обукама повећано и дјелотворно учешће припадника из ромске и египћанске заједнице. Од укупно седам особа које тренутно похађају обуку њих четворо се самодекларишу као припадници ових етничких заједница.

МЉМП стално истиче важност да се при ангажовању и запошљавању лица који помажу социјалну инклузију Рома и Египћана води рачуна о познавању језика које говоре и користе ове заједнице. Језичка баријера је један од главних ограничавајућих фактора при реализацији програма активне политике запошљавања али и за бољи успјех у образовању. Зато је важно да се при избору кандидата за ову и сличне обуке и даље ангажовање нарочито води рачуна о њиховом познавању ромског и албанског језика, без обзира на националност, јер је то кључно за будућу успјешну комуникацију и добре резултате. 

 

Организовању обуке претходиле су консултације МЉМП са организацијама цивилног друштва и експертима, Заводом за запошљавање Црне Горе и Министарством просвјете које је уважило препознате потребе и очекивања и финансијски подржало наставак оспособљавања квалификованих кадрова за подршку процесу социјалне инклузије Рома и Египћана.   

МЉМП указује на озбиљне и успјешне резултате актуелне Владе Црне Горе и комплетног друштва на пољу интеграције Рома и Египћана при чему се посебно истиче напор и успјех Министарства просвјете, Националног савјета Рома и организација цивилног друштва које континуирано подржавају процес основног, средњег и образовања одраслих инсистирајући на квалитету.

 

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?