Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка за послодавце у мање развијеним општинама

Објављено: 22.09.2020. 19:56 Аутор: мрсс
Министарство рада и социјалног старања, Министарство финансија, Директорат за уговарање средстава ЕУ помоћи уз подршку Делегације ЕУ у Црној Гори расписало је Позив за додјелу бесповратних средстава у оквиру којег ће се пружити подршка послодавцима у мање развијеним црногорским општинама у циљу отварања нових радних мјеста и повећања запошљивости.

То је саопштено на прес конференцији Министарства рада и социјалног старања поводом представљања позива „Подршка запошљавању у мање развијеним општинама у Црној Гори“, који је дио Програма ЕУ и ЦГ за запошљавање, образовање и социјалну заштиту.

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић подсјетио је да је циљ Програма да се обезбиједи развијено и кохезивно друштво, пружањем бољих услова за подизање нивоа запошљивости становништва, побољшањем квалитета образовања и цјеложивотног учења, уз социјално укључивање особа у неповољном положају и смањењу ризика од сиромаштва.

mrss

Он је казао да је већина активности из овог програма већ реализовано кроз раније позиве, уз финансијску подршку Делегације ЕУ и Европске комисије.

„За различите активности, у циљу повећања запошљивости и отварања нових радних мјеста извојено је 8,7 милиона еура и то 3,5 милиона за покретање позива за додјелу бесповратних средстава незапосленим лицима за покретање сопственог бизниса, који реализује Завод за запошљавање, 1,6 милиона опредијељено је за подршку оспособљавању и запошљавању незапослених лица у дефицитарним занимањима у Црној Гори, као и запошљавање РЕ популације“, навео је Пуришић.

Он је казао да је 470 хиљада еура опредијељено за успостављање локалних партнерстава за запошљавање.

„Коначно, 2,7 милиона еура опредијељено је за Позив за подршку запошљавању у мање развијеним општинама. Ова подршка усмјерена је ка незапосленим лицима, послодавцима, малим и средњим предузећима у приватном сектору да оспособе и запосле радну снагу у складу са својим конкретним потребама и потребама локалних тржишта рада“, навео је Пурушић.

Према његовим ријечима, поменуте активности из области запошљавања, образовања и социјалне заштите биће настављене и током реализације новог Акционог документа „Подршка паметном и инклузивном расту- образовање запошљавање и социјална инклузија 2020“, који ће се такође финансирати из буџета ИПА 2020.

„Овим акционим планом ће се допринијети јачању инклузије и запошљивости дуготрајно незапослених лица, с нагласком на кориснике социјалне помоћи, жене младе и особе с инвалидитетом“, рекао је Пуришић.

Генерална директорица Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству рада и социјалног старања, Љиљана Симовић појаснила је да је фокус позива да се пружи подршка послодавцима, малим и средњим предузећима у приватном сектору у мање развијеним регионима и областима у Црној Гори и то у Даниловграду, Никшићу, Цетињу, Жабљаку, Улцињу, Плужинама, Пљевљима, Колашину, Мојковцу, Шавнику, Бијелом Пољу, Беранама, Рожајама, Плаву, Гусиње, Андријевици, Петњица), кроз отварање нових радних мјеста и подршку у развоју вјештина у складу са сопственим потребама.

mrss

„Циљна група овог позива су послодавци који припадају приватном сектору, док су крајњи корисници незапослена лица у поменутим подручјима. Расположива средства овог позива су 2,7 милиона еура, док износ гранта може бити минимално 180 хиљада еура, максимално 550 хиљада еура“, навела је Симовић.

Према њеним ријечима, кључну улогу у овом Позиву имаће локалне управе, удружења послодаваца и остале организације које помажу развој бизниса и које, како је казала, на најбољи начин познају потребе послодаваца и незапослених лица на локалним тржиштима рада.

„Пројекти који ће се финансирати у оквиру овог позива морају допринијети постизању општег индикатора/циљне вриједности постављене на нивоу Програма, а то је: „подстицаји запошљавању обезбијеђени за креирање најмање 200 нових радних мјеста код послодаваца у мање развијеним општинама”, истакла је Симовић.

Она је најавила да је планирано и одржавање инфо дана у циљу информисања заинтересоване јавности о самом позиву, прихватљивим апликантима и активностима, те начину пријављивања.

„Инфо дани ће се одржати у Жабљаку 30. септембра, Улцињу 2. октобра, Андријевици 5. октобра, Мојковцу 7. октобра“, прецизирала је Симовић.

У наредном периоду ће, како је казала, бити организоване и имплементационе радионице у циљу пружања подршке потенцијалним апликантима у припреми концепта и пуних апликација.

Представник Делегације Европске уније у Црној Гори, Мигуел Магро Гомез, казао је, обраћајући се присутнима у видео поруци, да покретање Позива долази у право вријеме.

„Криза коронавируса донијела је додатне потешкоће за ионако рањиви Сјевер и друге мање развијене дијелове земље. Драго ми је што смо успјели да додијелимо тако важну суму за овај позив и сигуран сам да ће донијети добре резултате“, истакао је Магро Гомез.

Он је рекао да се нада да ће будући грант пројекти подржати оне којима је то најпотребније.

„Желимо подстаћи инклузивни раст, отворити нова радна мјеста и подржати активно усавршавање незапослених лица. Од избијања епидемије ЦОВИД-19, Европска унија је јасно показала да Црна Гора није сама у овој борби. Показали смо солидарност и доделили 53 милиона еура непосредне и дугорочне подршке за ублажавање здравствених, економских и социјалних посљедица кризе“, казао је Магро Гомез.
Видео материјал:




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?