Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Судијама из Подгорице и Даниловграда представљена рјешења Закона о алтернативном рјешавању спорова

Објављено: 22.09.2020. 20:34 Аутор: М.Л.

Министарство правде и Центар за алтернативно рјешавање спорова организовали су округли сто за предсједнике судова и судије из Подгорице и Даниловграда на коме су презентована и размотрена рјешења Закона о алтернативном рјешавању спорова и размијењена мишљења о њховој практичној примјени у судовима и Центру за алтернативно рјешавање спорова.

Секратарка министарства Нада Станишић у свом излагању појаснила је стратешки оквир унапређења и подстицања примјене алтернативних начина рјешавања спорова. Истакла је да је Програм развоја алтернативног рјешавања спорова дио Средњорочног програма рада Владе ЦГ 2018-2020 година, у оквиру којег је у стратешком приоритету 2 – Црна Гора држава владавине права и доброг управљања предвиђено унапређење алтернативних начина рјешавања спорова.

Генерални директор Директората за грађанско законодавство и надзор Ибрахим  Смаиловић представио је најважније новине које доноси Закон о алтернативном рјешавању спрова и истакао врло важну улогу судија у правилном тумачењу и примјени одредаба овог закона, чији је циљ постизање уравнотеженог односа између броја спорова који се рјешавају у суду и Центру за алтернативно рјешавање спорова. Посебно је акцентовао обавезу странака које намјеравају да покрену поступак пред судом да се у одређеној врсти спорва (спорови мале вриједности, спорови који настају из уговора о осигурању када је једна од странака осигуравајуће друштво и други спорови за које је та обавеза прописана посебним законом) претходно обрате Центру ради покушаја рјешавања спора медијацијом, односно обавезу суда да упозна странке са могућношћу рјешавања спора медијацијом, те да у одређеној врсти спорова (спорови у којима је тужена Црна Гора, односносно јединица локалне самоуправе, привредни спорови са одређеним изузецима и спорови у којима је та обавеза прописана посебним законом) обавезно упуте странке на први састанак са медијатором, ради покушаја рјешавања спора медијацијом.

Извршна директорица Центра за алтернативно рјешавање спорова Марина Лутовац је такође указала на значај новина које доноси Закон о алтернативном рјешавању спорова и, с тим у вези, значај поступања судија  у складу са обавезом упућивања странака на први састанак са медијатором.

Сви учесници округлог стола узели су активно учешће и изнијели своја мишљења у погледу тумачења и примјене одредаба наведеног закона, нарочито новина која доноси овај закон, што је исходовало заузимањем јединствених ставова о свим питањима о којима се полемисало, чиме је  послата снажна порука да ће сва рјешења овог закона бити правилно примијењена у пракси и несумњиво допринијети унапређењу примјене медијације и других видова алтернативног рјешавања спорова.  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?