Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САГЛАСНОСТ НА НАЦИОНАЛНЕ СИМБОЛЕ АЛБАНСКОГ, ХРВАТСКОГ И РОМСКОГ НАРОДА

Објављено: 29.09.2020. 19:29 Аутор: ПР Слузба

Влада Црне Горе је на сједници одржаној 24. Септембра 2020. дала сагласност на Одлуке о еталону грба, заставе и нотном запису химне припадника албанског, хрватског  и ромског народа у Црној Гори.

Национални савјет Албанаца у Црној Гори одлучио је да припадници Албанског народа у Црној Гори могу употребљавати албанску нанационалну заставу – црног двоглавог орла на црвеној подлози, као грб – црног двоглавог орла изнад којег је Скендербегов шљем, на црвеном штиту са жутим обрубом и као химну пјесму „Рретх фламурит тë пëрбасхкуар“ („Око обједињене заставе“). Док за Дан националног празника припадника албанског у Црној Гори одређен је 28. новембар – Дан националне заставе.

Такође, Хрватско национално вијеће у Црној Гори одлучио је да припадници хрватског народа у Црној Гори могу употребљавати заставу и грб Републике Хрватске, те хрватску химну („Лијепа наша домовино“). За Дан националног празника припадника хрватског народа у Црној Гори утврдило је 13. јануар – дан пријеноса мошти Светог Трипуна у Котор (Карике).

Ромски савјет у Црној Гори одлучио је да припадници ромске заједнице могу употребљавати плаво-зелену ромску заставу са ромским точком, а као химну пјесму „Ђелем, ђелем“ (Ишао сам, ишао), које је прихватио Свјетски конгрес Рома 1971. године, да као грб користи црвени точак. За Дан националног празника Рома у Црној Гору утврђен је 8. април – Свјетски дан Рома, такође проглашен на Свјетском конгресу Рома 1971. године.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?