Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет ЕУ предложио Уредбу о новом Оквирном програму ЕУ, Хоризон Еуропе 2021-2027

Објављено: 05.10.2020. 18:18 Аутор: Министарство науке

 

 Ministarstvo nauke

Савјет министара ЕУ је 29. септембра предложио уредбу за успостављање Хоризон Еуропе, европског Оквирног програма за истраживање и иновације за период од 2021. до 2027. и Одлуку о специфичном програму за примјену Хоризон Еуропе.

Договор је важан напредак ка коначном усвајању програма Хоризон Еуропе. Сада је важно договорити са Европским парламентом и Европском комисијом да ЕУ оквирни програм за истраживање и иновације може да ступи на снагу почетком сљедец́е године – за добробит европске истраживачке и иновационе заједнице, као и конкурентности ЕУ.

Уредба садржи и одредбе које регулишу међународну сарадњу и придруживање трец́их земаља програму Хоризон Еуропе, као и синергију са другим програмима финансирања ЕУ. Након доступности предлога Уредбе, Европска комисија ће започети разговоре са земљама које планирају придруживање овом програму, како би се ефикасно напредовало ка закључивању меморандума. Црна Гора је у јулу 2020. г. Европској комисији упутила писмо о намјери учешћа у Оквирном програму Хоризонт Европа, што би био наставак сарадње на пољу науке и иновација који је започет придруживањем програмима Уније од 2008. године.

Преглед досадашњих активности

Хоризон Еуропе регулатива, коју је Европска комисија предложила у јуну 2018. године, предвођа успостављање европског  Оквирног програма за истраживање и иновације за период 2021–2027, као насљедника програма Хоризонт 2020. Њиме се утврђују циљеви, буџет, облици финансирања и правила за обезбјеђивање средстава у области истраживања и иновација.

Одлука о специфичном програму за примјену Хоризон Еуропе, коју је такође предложила Европска комисија у јуну 2018. године као дио пакета Хоризон Еуропе, утврђује оперативне циљеве и врсте активности предвиђених за спровођење Хоризон Еуропе.

Европска комисија је 4. јуна 2020. представила измијењене предлоге за оба правна акта како би се омогуц́ило додатно финансирање из инструмента ЕУ за опоравак под називом Неxт Генератион ЕУ (НГЕУ), који ће бити дио Хоризон Еуропе.

Шефови држава и влада су се 21. јула 2020. договорили о плану опоравка за Европу, који комбинује вишегодишњи финансијски оквир (МФФ) за године 2021-2027 и средства која ц́е бити доступна кроз поменути ЕУ инструмент Неxт Генератион.

Предлог Уредбе Европског парламента и Савјета о успостављању Хоризон Еуропе - Оквирног програма за истраживања и иновације, утврђујуц́и његова правила за учешц́е и ширење, можете прочитати на сајту: хттпс://www.цонсилиум.еуропа.еу/медиа/45766/ст11251-ре01-ен20.пдф


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?