Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet EU predložio Uredbu o novom Okvirnom programu EU, Horizon Europe 2021-2027

Objavljeno: 05.10.2020. 18:18 Autor: Ministarstvo nauke

 

 Ministarstvo nauke

Savjet ministara EU je 29. septembra predložio uredbu za uspostavljanje Horizon Europe, evropskog Okvirnog programa za istraživanje i inovacije za period od 2021. do 2027. i Odluku o specifičnom programu za primjenu Horizon Europe.

Dogovor je važan napredak ka konačnom usvajanju programa Horizon Europe. Sada je važno dogovoriti sa Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom da EU okvirni program za istraživanje i inovacije može da stupi na snagu početkom sljedeće godine – za dobrobit evropske istraživačke i inovacione zajednice, kao i konkurentnosti EU.

Uredba sadrži i odredbe koje regulišu međunarodnu saradnju i pridruživanje trećih zemalja programu Horizon Europe, kao i sinergiju sa drugim programima finansiranja EU. Nakon dostupnosti predloga Uredbe, Evropska komisija će započeti razgovore sa zemljama koje planiraju pridruživanje ovom programu, kako bi se efikasno napredovalo ka zaključivanju memoranduma. Crna Gora je u julu 2020. g. Evropskoj komisiji uputila pismo o namjeri učešća u Okvirnom programu Horizont Evropa, što bi bio nastavak saradnje na polju nauke i inovacija koji je započet pridruživanjem programima Unije od 2008. godine.

Pregled dosadašnjih aktivnosti

Horizon Europe regulativa, koju je Evropska komisija predložila u junu 2018. godine, predvođa uspostavljanje evropskog  Okvirnog programa za istraživanje i inovacije za period 2021–2027, kao nasljednika programa Horizont 2020. Njime se utvrđuju ciljevi, budžet, oblici finansiranja i pravila za obezbjeđivanje sredstava u oblasti istraživanja i inovacija.

Odluka o specifičnom programu za primjenu Horizon Europe, koju je takođe predložila Evropska komisija u junu 2018. godine kao dio paketa Horizon Europe, utvrđuje operativne ciljeve i vrste aktivnosti predviđenih za sprovođenje Horizon Europe.

Evropska komisija je 4. juna 2020. predstavila izmijenjene predloge za oba pravna akta kako bi se omogućilo dodatno finansiranje iz instrumenta EU za oporavak pod nazivom Next Generation EU (NGEU), koji će biti dio Horizon Europe.

Šefovi država i vlada su se 21. jula 2020. dogovorili o planu oporavka za Evropu, koji kombinuje višegodišnji finansijski okvir (MFF) za godine 2021-2027 i sredstva koja će biti dostupna kroz pomenuti EU instrument Next Generation.

Predlog Uredbe Evropskog parlamenta i Savjeta o uspostavljanju Horizon Europe - Okvirnog programa za istraživanja i inovacije, utvrđujući njegova pravila za učešće i širenje, možete pročitati na sajtu: https://www.consilium.europa.eu/media/45766/st11251-re01-en20.pdf


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?